Värmlandstripp

Hallå i taket

Efter att haft ett ”smärre” uppehåll gällande bloggandet kände jag att det var läge igen…
Det var för andra gången dags att besöka en Värmländsk polare i Kil, en bit norr om Karlstad. Veckan var planerad sen året tillbaka och grymt sugen var man på att få komma över till skogarna i väst och spinnfiska, meta och trolla upp bestar. Var iaf planen…

Dag 1.
Suget efter att få spinna gädda i Klarälven var näst intill olidligt, men jag fick bita mig i gäddtungan och tacka ja till ett vertikalpass efter gös första dagen. Ändock en skön start på veckan och alltid sjukt kul att få känna på brunkhuggen från midgård vid pelagiskt vertikalfiske! Sjukt kul.
En av 3 gösar som brottades upp under dagen.

Dag 2.
Äntligen dags för gäddspinn och nu var det the real deal. Med glödbitar innanför brallorna fanns det ingen tid att spilla och ut från Kil fladdrade en morgontrött fiskebil i full bunke. Väl vid älven så möttes vi av en älv som var minst sagt lika trött som bilen. Bilden talar alldeles för sig själv…

Under normalt vattenstånd flyter det omkring ett gäng tvålkoppar med entusiastiska laxfiskare 1-2 m över dessa sanddynor och denna syn var grunden till problematik. Vi stakade oss ut och kunde ro någorlunda fram till platsen vi ville fiska på, ”hålan” som var ca 1 meter djup var lika med bortkastad tid. Vi sökte oss till djupare vatten och lyckades hitta en kant intill strömmen där det var någorlunda lugnvatten. Normalt vid detta lågvatten kan man hitta gäddorna lite vartsom i strömmen, men vid denna kant så hade 2 över 12 kg kommit upp under veckan och hett var bara förnamnet. 1,5- 3 meter var djupet och det kändes lovande med resterande djupalternativ. Krokrätningar och stock i var och vartannat kast resulterade i benknäckande mothugg och irritation förgäves. Efter ett par kast försvann linan och jag vevade tomt en halvmeter, ytterligare ett benhårt mothugg + tvärstopp blev för mycket, en halvt stukad handled och en bockad vev på calcuttan blev facit. Dock var skillnaden på denna stock såklart slacklinan och en halvt ihjälsliten Söderjigg i färgen Öringen (såklart)..
Ingen irritation, glad som satan att fisken ändå fanns, hugget återspelade sig om och om igen i huvvet tills jag på automatik smackade i en bättre fisk rakt ute i strömmen. Fisken välvde runt och lekte rövare ett tag tills den simmade in mot båten, visade upp sitt omfång (8-9kg) och spottade ut den stackars öringsimmitationen, surt var både för och efternamn.

På en sådan liten kant kunde det mycket möjligt vara de enda fiskarna som var villiga att nappa, och i sådana förhållanden får du bara en chans. Sitter inte krokarna så är det kört, stor gädda ger dig aldrig två chanser, och inte gjorde dessa fiskar det heller. Så mycket slit för brödsmulor som en kär kollega brukar säga, detta var fan ordet för det hela. Hårt gnuggande i näst intill perfekta förhållanden resulterade i ett par smågäddor till under veckan. Pelagisk trolling på Fryken, nötande spinnfiske och stora mörtar som vi gång på gång trottade/släppte ner längs med kanterna på de få bakvatten som fanns.
Men samtidigt tycker jag detta är det häftiga med älvfiske, att fiska på små vatten och behöva läsa av älven och leta efter hålorna där betesfisk och stor gädda samlas. Mängdfiske är inget som existerar och snittvikten på fisken brukar vara stor. Att ständigt ha en vag aning om vilka as till fiskar som ser ditt bete i varje kast gör att man står på helspänn hela tiden och missar inte en sekund av fisket under dagen då man vet att man oftast bara har en chans. Detta är vad jag kallar gäddfiske på nivå!
Detta var väl även summeringen på resterande dagar och lite tröstbärs fick slinka ner på fredagskvällen så man fick upp humöret igen!

Next time; tredje gången gillt
Tjäna.

PS: Måste bara säga det, att kunna sitta med ett leende på läpparna oavsett om väderleksrapporten lovar på ett ex antal minusgrader, stormvindar eller monsunregn är för mig värt multum. Har ni ledsnat på att bli blöta och kalla under risiga (dock heta) förhållanden så gör er själva en tjänst, investera i ett Bass Pro Shops ställ! Detta måste vart mitt bästa köp hittils, vilket jävla ställ…

http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/bass-pro-shops-100mph-gore-tex-suit.html