Vårlycka

Tisdagar

Kan de vara veckans segaste dag? Ja, inte omöjligt, men med lite planering och flax lyckades jag faktiskt styra just denna tisdag åt något helt annat, nämligen det vi alla gäddfiskare drömmer om denna tid på året.. Ett alldeles underbart spinnpass såklart!

 

Jag och våran härliga glädjespridare till vän och stamkund Johan Bergström packade upp arsenalen i båten samtidigt som förväntningarna toppades av dagens goda förutsättningar.   Morgon började med lugna västliga vindar, men jag visste att framåt förmiddagen skulle vinden vridas sådär perfekt för det stället jag haft innanför pannbenet de senaste isbelagda månaderna.
Jag saktar in båten ca hundra meter utanför en stor lekvik där vi under tidigare år haft kontakt med grov fisk. Det här stället är minst sagt knepigt och jag visste att det skulle få bli många kast och tunn utdelning.
Med korta ankringar fiskade vi oss successivt över en sakta sluttande lerbotten utan vidare struktur. Med endast några dagars öppet vatten hade vi inte riktigt koll på vart fisken skulle stå, men kast efter kast uteslöt meter efter meter.
Tidigare år har stället levererat vid endast några fåtal gånger, men det har vart just denna tid på året och med denna exakta vindriktning. Förutsättningarna, sällskapet men framförallt magkänslan var helt rätt den här gången. Och det var bara en tidsfråga innan det skulle klappa i.
Mitt i en härlig café-bärs historia som Johan entusiastiskt berättar om suger det till rejält i mina grejer. Min 20 cm gäddfärgade söderjigg totalinhalerades av en fisk som minst sagt satte stopp för historien. Den där stumheten som man så lätt drömmer om fanns äntligen där. Det vart tvärstopp. Fisken sticker upp i sidled med båten och parkerar sedan så att min gäddpåk sannerligen fick bekänna färg. Johan ställde lite motvilligt ifrån sig sin nyöppnade bira men hajjade snabbt vinkeln att det var håvläge. En magnifik håvning av en magnifik karl var fullbordad och en praktfisk var landad.

10,6kg 111cm              

 

Söderjiggen 20 cm. Gädda

Färger som dessa är magiska under för- och efterlekperioder. Stora gäddor är renodlade kannibaler och slukar gärna i sig betesfiskar i alla tänkbara storlekar för att få i sig det där lilla extra.

Årets värsta antiklimax-lunch inleds strax därefter och världen känns gråskalig när jag inser att jag köpt jordens torraste veggo-chorizo. Men å andra sidan, hellre en bommad chorizo än en bommad tia. Eller vad säger man?
Fisket rullade på i trögt tempo men ett par gäddor landades innan dagen led mot sitt slut.

Vattentempen ligger i nuläget på ca 4-8 grader, (självklart beroende på vart man är), så ut med er nu sista tiden innan leken drar igång på riktigt. Missar ni detta så slipa krokarna och var redo till efter leken. Glöm heller inte att visa stor respekt för fisken nu under lekperioder och hantera firren på bästa tänkbara sätt så att vi alla kan ha fortsatt bra fiske efter stora och välmående fiskar!

Skepp Ohoj!