Vårens fiske

Hej hej bloggen!

Under våren har jag spenderat många timmar i Patriks Tracker V175 WT i jakt efter en riktigt klossgädda. Dessvärre blev resultatet för min egen del klent men jag har lärt mig mycket och kunnat ta vara på mycket viktig info till nästa vår. Vi har trollat mycket över djupa och stora vattenmassor med framförallt platypus och zalt. Vi har framförallt kört mycket med just Platypus ifrån Westin som jag personligen tycker är en helt fantastiskt bra wobbler, den vickar fint som attan i låga farter och av någon märklig anledning lyckas den alltid leverara fisk. DSC_0026Fin 7+ gädda som klev på precis innan ett väderomslag med storm och snö.

Vid ett av vårens pass låg vi och fiskade i en fruktansvärd vind som tvingade oss att söka skydd längre in i skärgården, betena tenderar att fiska sämre enligt mig när det går mycket vågor eftersom att gången blir störd och betena rycks fram av paravanerna som rullar i vågorna. Vi hade just kört en vända när ett spö krökade sig och jag krokade en mindre gädda som stigit ett antal meter för att klippa en Westin Jätte när även ett annat spö krökte sig och indikerade fisk. Patrik drillade in en fin gädda på straxt över 7kg  som huggit på en gammal zalt i skymningsfärgen.DSC_0059

När vi precis återutsatt gäddan så ringer det i min telefon och det är Daniel Nilsson på Fairpoint som ringer. Han berättar med panik i rösten att han precis håvat en stor fisk och frågar om vi kan komma och hjälpa honom med fotografering då han fiskar ensam i båten. Vi river ihop våra spön och sätter av i full kareta mot Daniel som har fullt kaos med linor och spön i den hårda vinden. När vi kommer fram inser vi att det kommer bli svårt att få en korrekt vikt på gäddan i vågorna och beslutar oss därför att åka in till land för vägning och fotografering, när Daniel lyfter upp gäddan ser jag att det är en grymt stor fisk. Den grymt fina gäddan tynger vågen till straxt över 13 kilo och vi alla kramas och jublar. DSC_008713+ gäddan som klippte en Platypus i färgen Drag Queen.

Ett par dagar senare ligger vi ute och kör igen och det är strålande förutsättningar med sol  och svag vind. Vi fiskar av en kant som vi tidigare haft bra på och vi hinner bara köra en repa innan den inre paravanen backar kraftigt. Patrik lyfter spöt och krokar bestämt samtidigt som han konstaterar att det rör sig om en bättre fisk. När den närmar sig håven ändrar han sig och hävdar att fisken är liten och att håven är överflödig att använda för att landa den. Jag säger att det är lika bra att håva den eftersom att vi blivit överraskade förut över fiskarnas vikt trots deras korta längd. Patrik pressar upp fisken och jag kastar mig bak med håven och skopar i en fin fisk. Den är galet tjock och tankarna går mot att det kanske är en 10+ som ligger i håven. DSC_0135Mycket riktigt så väger fisken 10,68kg trots sina 102cm. Även denna högg på en platypus i Abborrfärg.

Vid nästa pass provar vi en ny kant som vi aldrig fiskat på men vi ser mycket fisk på ekolodet och bestämmer oss för att nöta lite på fiskarna som står där. Vi får ett par mindre gäddor innan den yttersta paravanen backar ordentligt och jag krokar en fisk som jag direkt känner är lite bättre. Den går upp i ytan och skakar våldsamt men krokarna sitter stenhårt och när den närmar sig båten är Patrik där direkt med håven och tar den. DSC_0013 (2)En fet gädda på 9,34kg.

Efter detta kör vi ett par pass till på andra platser men utan något vidare resultat, jag bränner en fin fisk på flötestrolling och blir återigen påmind hur surt det är att tappa en gädda av bättre storlek.

Nu väntar det sjukt roliga efterleksfisket med arga gäddor och stenhårda hugg, nu till helgen ska spinnspöna och mina McTails få jobba hårt. Jag och Adam Orre ska iväg på en tvådagars och försöka bryta upp något fett.

/ Martin Dahlin

 

Det här inlägget postades i Allmänt av Martin. Bokmärk permalänken.

Om Martin

Martin jobbar som säljare på Söder Sportfiske, han är även ansvarig för våra reklamationer samt vice postorderansvarig. Martin är trevlig, nogrann, påläst och serviceinriktad med en energi som bara ungdomar besitter. Intresserad av de mesta fisket och specimenmetet ligger närmast till hands. Martin har ett gäng fina fiskar på samvetet och den här killen är fiskesugen dygnet runt. Vi är otroligt nöjda med att vi har knutit Martin till oss.