Tillökning i Söderjiggfamiljen, Söderjiggen Curlytail!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Nej nej tänker du kanske?, -Inte ett gummibete till!? Häng kvar ett tag till så ska jag försöka motivera ännu en Söderjigg.

söder sad

Tiden då jag planerat mina vårsatsningar efter stor gädda tillbringade jag helt sänkt i en influensa av sällan skådat slag, och den ena storgäddrapporten efter den andra fick mig att känna mig rastlös och onyttig. Så för att tillgodogöra mig tiden på ett vettigt sätt så tog jag istället tag i ett projekt jag ägnat mig åt en tid och slutförde prototyparbetet och hasade mig ner till vattnet med ett antal beten med små variationer och därtill ett antal olika riggar som jag anpassat till dessa.

Jag har förstått att mitt sätt att ta fram beten skiljer sig en del från många andras och om detta tänker jag bara:- Det gör väl ingenting bara slutresultatet blir som planerat. Jag börjar med att bolla ideerna med Nicklas Jonsson för att få ett ok att gå vidare. Sen skriver jag ner mina krav och förväntningar på betet och dess tilltänkta egenskaper, hur jag vill kunna fiska med det under årets olika perioder och i vilka typer av vatten: strömmande, kallt/ varmt, djupt, ytligt, sött/ salt osv osv. Jag vill inte ha för många olika beten med mig när jag fiskar utan lära mig ett fåtal som jag istället tacklar olika och preparerar hemma eller på vattnet, för de platser jag tänkt fiska på.

Jag har nog alltid uppskattat jiggens möjligheter och bredd även om det är på senare år tekniken omkring jiggfisket tagit ett rejält kliv framåt. Förra året då jag fiskade uteslutande med Söderjiggen 25 blev jag ännu mer medveten om att alla jiggar har ett spann där de fungerar optimalt, men att det i vissa fall är möjligt att förändra och utöka spannet då jiggen går optimalt med hjälp av t ex shallowskruvar, tackel, vikter och liknande. För mig personligen är och förblir den en favorit för all framtid. Då jag ibland upplevde att man kanske kunde ha nytta av en större siluett så föddes ide’n till 30cm’s modellen som också finns att tillgå idag för den som önskar. Denna modell är dessutom tåligare mot snipruskningar än sin lillebror. Har ännu inte förlorat en enda paddel på denna modell. Jo förresten, en som jag själv nöp av med tången då jag skulle kroka av en fisk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Provfiske av prototypen, den fungerar!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dubbel belöning, en urstark gädda samt vetskapen om att tailen inte hakar upp sig vid utkastet under fisket, inte ens i motvindskast.

IMG_1462

Från prototyp till färdig form. Att få till en form som stämmer exakt med den fysiska prototypen och ritningen kräver sin man, och jag uppskattar Ismos arbete mer och mer för varje projekt, han är grymt duktig helt enkelt!

bild

 

Så hur tänkte jag mig nu detta nya tillskott och varför med tanke på att det redan finns beten som ser likadana ut!? -Helt sant!, ser likadana ut men det betyder inte att dom går likadant och speciellt inte på dom djup som jag upplever att det kan vara värt att fiska dom på. Kan man få till ett bete som har Söder25:ans simmande kroppsrörelse samtidigt som den har en förföriskt böljande tail istället för en paddel? Ja, det går säger jag, även om det flera gånger under processen kändes nästintill hopplöst. Det vanliga är kanske att man ritar upp och tillverkar ett bete först och sen anpassar jiggskallar efter den. Att sätta upp krav och förväntningar på egenskaper först och sen tillverka kan bli en riktig prövning då man har att jobba med: densitet på gummit, tvärsnitt, släppradier, styrplan och tjocklekar på jiggens olika delar. Allt detta för att den ska få ”rätt” rull i gången, ”rätt” hastighet i rörelsemönstret i fårhållande till inspinnings/ sjunkhastighet. En riktig bonus är att den går att shallowrigga och fiska otroligt sakta om man så önskar. -Kan även nämna att i dagsläget håller jag på med ett shallowriggsystem anpassad för Söderjiggen som kommer att finnas i butiken längre fram på säsongen.

Jag har provfiskat den ordentligt tycker jag och dessutom testat olika gummiblandningar för att ge den ett så brett användningsområde som möjligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det tilltänkta gummit levererar!

Under våren har jag dessutom försökt sätta mig in och försöka förstå plasternas innehåll för att försäkra mig om att Söderiggen tillverkas så långt det är möjligt i ett så miljövänligt material som möjligt, fritt från ftalater och andra hälsoskadligaämnen. En djungel att reda ut men ett viktigt arbete för framtiden.

Så, de flesta av oss har upplevt dagar under en säsong då gäddorna verkligen varit på hugget och vi tänkt att det verkar inte spela så stor roll vad man sätter på tafsen, de verkar hugga på allt. Likaså finns det dagar då ett färgbyte eller ett nytt rörelsemönster kan locka den trögaste gädda till hugg. En shadjigg med paddelrörelse kan ju liknas med många av gäddans bytesfiskar som t ex nors, siklöja eller strömming m fl, men gäddan kan i många vatten föredra ål, lake med ett annat rörelsemönster så jag tror definitivt att curlytailen kommer att fylla ett behov framöver.

DSC_0058 (2)

Fick ett sms från Ismo häromdagen som löd. Femte kastet på Söderjiggen Curlytail! Så även hälleflundrorna verkar tycka att den smakar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fin gädda från förra veckans testfiske! Plasten kommer runt den 20:e Juni så efter det så kan tillverkningen börja.

Jag är nöjd och hoppas att ni också blir det!

Mvh Jonny Thofeldt

 

 

 

En reaktion på “Tillökning i Söderjiggfamiljen, Söderjiggen Curlytail!

  1. Hej Jonny.

    Alltid lika kul att läsa dina välskrivna inlägg och ta del av dina erfarenheter.
    Vad har du för erfarenheter av egentillverkade stingers i 7 trådig titan (Darts med flera har det i sitt sortiment) ?

    I dina tidigare inlägg kan vi läsa om jiggens gång med olika tacklingar. Skulle gärna höra dina reflektioner och tankar kring valet av tafsmaterial (även med/utan lekande etc) och hur det påverkar gången.

    Tack på förhand!

Kommentarer inaktiverade.