Sommarväder & Galna Gösar

Lyckades få en fredag ledig, packade bilen och åkte sent på torsdagen söderut för tre dagars vertikalfiske med min högra hand och tidigare kollega Mattias Procheus. Vi kom ner till sjön ganska sent och la oss direkt för att gå upp tidigt och rigga båt och alla prylar.
Vaknar tidigt på fredagsmorgonen av en spöklikt tjock dimma som lagt sig som ett täcke över sjön.
dimma2
Efter en snabb frukost och ännu snabbare packning av diverse prylar i båten var vi äntligen redo. Dagens startfemma i form av Westin Twinteez 8″ och Fin-S 10″ i blandade glödheta färger fick chansen att jobba järnet i vattenmassan. Vi tar sikte på ett stråk som tidigare levererat en hel del fisk och som alltid har kopiösa mängder med betesfisk, samtidigt som solen sträcker sina första strålar över den annars stilla och dimmiga fjärden.

Ganska snabbt dyker bollarna av betesfisk upp på Humminbirdens SI och vi spänner upp ögonen för att inte missa eventuell fisk i anslutning till stimmen. Några större streck dyker upp på SI:n som vi backar upp på. Vädret klarnar upp och värmen börjar tillta. Tyvärr märker vi att fiskarna är en hel del i rörelse och är väldigt svåra att pricka in på 2D-lodet. Vi fortsätter en stund utan att hitta riktigt rätt, när det dyker upp ett brett streck 15 meter bort. En snabb uppbackning senare och vi får in en riktigt bra träff. En twinteez i färgen fireflake släpps ner en meter ovanför fisken, som stiger direkt och klipper för Procheus. Fisken känns lite bättre och efter några rusningar håvas den lugnt.
ihåven
procktor
Krokad i svalget sitter krokarna helt perfekt men krokas ändå av lätt.
Stark gös som bjöd på en fin fight får simma tillbaka efter någon snabb bild.
Vi fortsätter glida runt på samma stråk och får under dagen ett gäng gösar utan någon mer topp.
Något som vi märker är att alla gösar står mitt i eller bara någon meter ifrån betesfisken, vilket gör det ganska svårt att få en bra träff.
Vi bryter när mörkret kommer och laddar batterierna inför dag två.

dimma
Den andra morgonen ser precis likadan ut som den första. Dimma och en svag bris är det enda som klär det tysta landskapet. Vi puttrar ut mot fjärden och tar sikte på samma stråk som vi fiskat på dagen innan. Ganska omgående får jag en mindre fisk, redan på första släppet. Backar upp på några större fiskar som visar totalt ointresse, innan en mindre fisk klipper för Procheus.
Twinteez 8″ Fireflake får jobba även idag, och får tid att skina när det plötsligt dyker upp ett tjockt eko på djupkanten utanför en mindre ö. Lyckas ratta båten perfekt och får en benhård signal på fisken. Släpper och lirkar några sekunder innan fisken stiger snabbt. Jag släpper lodet med ögonen och fokuserar på spöt som ganska omgående står bugat med en bättre fisk i andra änden. Fisken går tungt men fighten är ganska kort och snart ligger en lång fisk i håvnätet.
gös
90cm
Klockrent krokad med endast skallkroken fäst i svalget och stingern hängande utanför.
deepthroat
Dagen fortsätter med ett gäng mindre fisk innan det dör av helt och vi avslutar dag två.

Sista dagen börjar trögt och fiskarna rör sig mer än tidigare dagar. Antingen simmar gösarna helt tokigt eller befinner sig verkligen mitt i betesfiskstimmen. Vi har problem att pricka in dem bra, men lyckas peta upp ett gäng innan lunch.
facetime
Jag släpper på några riktigt fina ekon, och tråkigt nog får jag ett linbrott efter hugget av en riktig ”skolbuss” till eko..
Summa summarum, en riktigt trevlig helg med bra sällskap, fina gösar och ett utomordentligt härligt väder med dimmiga, tidiga morgnar som blivit varma sommarliknande dagar!
jiggar
Startfemman med jigg övergick ganska snabbt till en förstatrea som gång på gång levererade!

Ut och fiska nu när hösten är här!
Mattias Fröidh – Postorder
www.Sportfiskeprylar.se

Det här inlägget postades i Allmänt av Mattias Fröidh. Bokmärk permalänken.

Om Mattias Fröidh

Mattias jobbar heltid med Martin på vår postorderavdelning. Mattias är en mycket duktig, mångsidig och meriterad sportfiskare med bland annat gädda över 12 kg & karp över 14 kg. Närmast hjärtat ligger Spinnfiske efter gädda, Prickskytte efter gös samt specimenfiske efter karp. Det är otroligt kul att ha Mattias ombord!

En reaktion på “Sommarväder & Galna Gösar

Kommentarer inaktiverade.