Sol, Storm och åter Storm

Under sommaren har jag samlat på mig lite fisketimmar när det kommer till fisket efter Rödingen, via vertikala metoder under sommarens gång har jag och Westins egna Daniel Nilsson jagat röding på Stora Vättern.

Som novis inom vertikalfisket överlag har jag inte mycket att säga till om angående inställningar på ekolod med Sidescan/ Structure Scan men kan efter ett par rejäla lektioner med Danne säga att jag numera gått till den prestige fyllda nivån Rookie i ämnet.

Börjar med att berätta om de första dagarna jag riktade på rödingen.

När jag mötte upp Daniel en stekhet sommardag i Juli kände jagLX0-101 att det fick bli vad det blir och ta det hela med klackspark. Hade förringat denna metod och art till ett säkerligen kul men föga intressant fiske. Fettfena för en som bara tänder till på mörkgröna ryggar och stora tänder?

Tji fick jag! Efter första släppet på ett eko vart jag bara mer och mer intresserad, vår flirt med jiggar på dessa höghastighetsjägare gick bet första dagen och vi fick nöja oss med en kanonlunch i solen och ett par tappade hugg. Daniel och jag mötte Robin Persson från den svenska falangen av Savagears Proteam och under bar himmel festade vi på ljummen starköl och grillraket innan vi kröp in i vårat obarmhärtigt nedklottrade vindskydd.

Dagen därpå var vi först upp och på plats, vi möttes direkt av följande fisk som hängivet visade sina aggressioner mot våra illex Nitro shads! Men att fastna på kroken som vi så försiktigt fäst precis intill paddeln kunde dem inte. Länge travade vi på efter djupkurvorna utan resultat och efter en lunch inne i lokala hamnen gav vi oss på dem igen med förnyade krafter. Vi låg sida vid sida med en av röding fiskets legendarer Björn ”Carlo” Karlsson och med den lokala bransch konkurrenten Stephan Nielsen med tillhörande side-kick Janne Kortelainen. Dessa herrar visade vart skåpet skulle stå och med jämna mellanrum gled håven fram och fisk efter fisk landades till jubel och dansk-svenska gliringar.

Rätt som det är kommer det in ett större stim med betesfisk på lodet och genast får vi fisk som stiger såpass fort efter jiggarna att ekot försvinner och endast visar sig i ”skvallerfönstret” (svårt att förklara via text men en makalös upplevelse). En av dessa projektiler sätter sig stenhårt i jiggen och jag får snabbt skrida till verket med bromsen, rödingen uppenbarar sig relativt snabbt i vattnet och i ett snabbt knyck pressar den MGX rullens broms i en härlig fräsning. Andra gången i synbart djup, snabbt håvad och avkrokad! Halvnakna och jublandes får både jag och Daniel uppenbara oss i Sportings nyhetsblogg! 🙂

bild 4 (2)

I bakgrunden kan man syna Stephan håva ännu en röding. Min bränna efter denna helg var däremot inte svår att uppmärksamma!

Helt tagen av fisket och metoden planerar jag och Daniel en tripp till, Patrik och Martin är inte heller dem sena på att hoppa på tåget som går mot Västergötland!

Vi laddade upp lådorna med nya fräscha jiggar från Lunker City och BFT 40grams skallar. Länsade även lådorna hemma på de större abborrjiggarna, det jag har lärt mig från i sommar är att rödingen inte är en kräsen fisk men kan likväl vara något av det mest svårflirtade i9A0-062 svenska vatten. Jiggarna jag har fyllt mina lådor med inför nästa säsong är allt mellan Berkley Pulse shads som Håkan Fransson så varmt rekommenderar, illex Nitro shads i varierande färger, massor av roliga kreationer från X3M lures och framförallt ett rejält knippe Swimfish jiggar!

Avfärdsdags! Patrik och Martin fiskar från Patriks enorma slagskepp till Tracker, en monstruös kreation som ser ut att klara vilket väder som helst! Jag och Daniel fiskar som sedvanligt från Dannes Starweld 1600 CS Pro, även denna korsar sjöar och fjärdar med en militärjeeps effektivitet.

Vi kommer sent på fredagskvällen fram till Daniels far Bos gård där vi snabbt gör oss bekanta med diverse hästar och Martin faller direkt i smak för ett mindre harem med katthanar. Ett par öl in i kvällen kommer tackellådorna fram och stinger knyts mellan historier och skratt innan vi går till sängs.

Morgonen därpå är vi lite ute på sjön med mörka moln både i ryggen och över land, jag får ganska kvickt ångra att jag inte tagit med mig mina Bibs-byxor från Bass pro shops. Första släppet resulterar i hugg och medans Patrik rattar in sin elmotor brevid oss har Daniel redan krokat en röding. Det hugger från och till under dagens gång och vi är i eufori, tillochmed i en kortare stund badar vi i solsken och lätta friska vindar.

bild 2 (3)

Karlshamns sonen med det nya Westin W3 vertikalspöt som fick betjäna!

DSC_0039

Martin lärde snabbt knycken och drog ett gäng rödingar! 

bild 1 (2)Denna vackra fisk gjorde sig skyldig till en av de 7 dödssynderna: Frosseri.

bild 2 (2)

Fantastiska fiskar! Urstarka och galna fighter varvat med snabba drillar för tankarna till sejfisket i Nordnorge. 

När fisket börjar dö av lite i eftermiddagen får jag en mindre fisk, i och med att jag sätter tillbaka den lyfter jag mitt spö mot de mörka skyarna. Ett udda och främmande vinande uppstår och jag får små stötar i tummen som vilar på spolen, snabbt får jag ned spöt. Ropar på Martin att göra samma sak i sin båt, lika snabbt som det far upp åker det ned igen. Dags att bryta, alldeles för många videos och bilder florerar på internet efter blixtskador vid fiske för att fortsätta fisket.

I hamn igen möter vi regnet och väl hemma på gården igen filear jag flinkt de rödingar som fick följa med hem till kvällsmat. När vi inspekterade födan rödingarna levde på vart vi rejält förvånade, löjor i storlekar kring 10-15cm och många av dem! bild 5 (1)

Inte att missa är röding i ugn! Med ett sällskap som dessa herrar och ett knippe iskalla kan man vara så säker på att det kommer bli en supertrevlig kväll. Att det stod ett biljardbord i rummet brevid var bara grädde på moset!

Tidigt dagen därpå ger vi oss av med knappt kaffet urdrucket, såpass hett känns fisket. Vi lägger i våra båtar och börjar styra ut mot dagens fiskeområde, redan i hamnviken möts vi av mindre dyningar och nu får vi uppleva Vätterns förrädiska natur. Vågorna är svåra och vi hoppar mer eller mindre fram mellan dem, Patriks Tracker försvinner i mellan vågdalarna. Vindarna visar 5-6m/s och det räcker gott och väl för att göra sjön fullkomligt ofiskbar som osäker.

DSC_0017

Tog inte lång tid innan vi insåg hur svår dagen skulle bli.

Med jiggarna i vattnet är det svårt att hålla dem i ekolodets givarkon, elmotorn har svårt att ankra fast en position och de större vågorna slår in rätt över fören med kraft.

Vi får ett gäng rödingar innan det blir för mycket för ipiloten, regnet piskar mot ansiktet och Trackerbåten glider emot oss. En darrande stämma ropar efter sjösjuketuggummin, hela paketet går åt och stackars Patrik får bittert hålla sig till att stirra mot horisonten ett tag till. Efter ett par timmars gnetande i sakta drift med vinden ger vi upp.

bild 4 (1)Vi lyckades iallafall peta upp ett knippe finare fiskar emellanåt. Hålla balansen var svårare än att hålla rödingarna i schack!

bild 1 (3)Har säkerligen 20 bilder på den här fisken i alla möjliga vinklar med tanke på gungandet lyckades vi med en iallafall 🙂 

Vi når Stockholm innan mörkrets infall och vi är oavsett vädrets inverkan väldigt nöjda över supertrevlig helg i Herrarna Nilssons regi. Något min semester kommer att spenderas med nästa år är säkert!

Jag passade på då jag hade två dagars ledighet i följd att fiska med Abus egna Håkan Fransson och Pontus Sjöqvist. Tanken var att fiska röding och lära mig ur dessa herrars enorma kunskap inom ämnet, tyvärr satte även där vädret käppar i hjulen.

Håkan visade mig sin fantastiska samling fiskeartiklar och uppfinningar samma kväll som min ankomst. Allt från klassiska gamla Big Macs från Storm till dagens hemligheter för både gös som gädda.

Passade på att knäppa en bild på Håkans val av jiggskallar för vertikalfisket på röding, intressanta utföranden som kan avgöra mellan fiasko och succé…

bild 1 (4) ”Grodan” får jiggen att cirkulera upp emot ytan lika så som i nedsläppet.
Illex skallarna är en snabbare variant som får ned jiggen rakt och snabbt.
Bft Flexhead är den skalle som varit effektivast i området.

Fiskedagen i sig spenderades i skärgården och ett knappa dussin gäddor landades. Då detta inlägg handlar om rödingen så låter jag Håkans egna ord utvärdera dagen.

Dagen därpå vaknade jag på Pontus soffa. Vätterns vatten var farbara och laddade till tusen gav vi oss ut. Ensamma på denna mäktiga sjö kände vi oss som kungar, redan vid första stoppet började vi däremot ana varför vi hade fri sikt från konkurrens.

Efter ett par abborrar som vi lyckats lirka upp från 30 meters djup börjar vi vissna ihop och rör oss inåt igen. Ett sista stopp tvingar vi oss till och dagens enda röding hugger nästan omgående! Pontus får pryda ett tyvärr oskarpt fotografi med en mindre individ, oavsett dagens utgång är jag glad för att få möjligheten att komma ut med belästa fiskare.

Pontus har jag mer än en soffplats att tacka för, som tidigare omnämnt här på bloggen så räddade han både mig, Gustav och Martin ifrån totalt nederlag. 

Vill passa på att tacka för de positiva kommentarer jag fått och hoppas att ni kommer att fortsätta följa min blogg! Härnäst är att fylla ett inlägg med abborrar och lite roliga tävlingar, anmälningarna till Södertrexen är igång och även planer på ett butiksmästerskap smids…

 

Tack Håkan och Pontus för kost och logi, Daniel och Bosse för en exemplarisk helg och sist men inte minst mina ”partners in crime” Martin och Patrik! 

Det här inlägget postades i Allmänt av Adam. Bokmärk permalänken.

Om Adam

Adam jobbar som säljare på Söder Sportfiske. Otroligt driven och tänker på fisket dygnet runt. Gillar alla typer av fiskeformer men spinn- & Jerkfisket efter gädda ligger honom närmast hjärtat. Trots sin ringa ålder (20år!) har han placerat sig bra i tävlingar som 2a plats i St:Anna Pike Open hösten 2010 och där vann han även största fisk klassen. 3e plats i Trexgäddan hösten 2009 och 18e plats på Värtan cup 09. Har redan tagit gädda på 14+, 12+ och borrar över kilot, havsöring i skärgårn 6+. Har även ett gäng exotiska fiskar på samvetet som Tarpon på ca 30 kg, Barracuda på ca 10 kg och Large mouth bass på ca 3 kg. Vi är grymt stolta över att ha Adam ombord.