Söderjiggen shallowriggad = gäddmagnet!!!

Jag har under våren fått ta del av härliga fångstrapporter från glada fiskare som lyckats ta sitt fiske en nivå till, genom att shallowrigga 25- 30 cm Söderjiggar i olika färgvarianter.

Då jag är övertygad om att fler kommer att pröva detta fiske så tänkte jag belysa några viktiga saker för att ytterligare förbättra möjligheten till ett lyckat fiske.

Det finns flera sätt att rigga på och jag visar här ett sätt som jag tacklar på:

DSCN2818

Redan när du skruvar in shallowskruven i jiggen (gäller alla typer av mjukbeten) så är det viktigt att nospartiet förblir så likt ursprunget som möjligt då detta parti är det som styr betet och för att få optimal gång så bör man undvika sk uppnäsa eller att nosen pekar nedåt.

DSCN2819

Använd centrumlinjen på jiggen som riktmärke då du trär skruven så att fästöglan hamnar i centrum. Du kan ev få lov att skruva ut den igen och vrida instickshålet t ex ett kvarts varv för att få det att se ut som på bilden nedan.

DSCN2828

Om det ser ut så här kommer jiggen gå kanon, utan att vilja dra åt något håll.

Vissa shallowskruvar är onödigt långa och försvårar inskruvandet, klipp av någon cm med en avbitare så går det lättare. 4 varv kvar av skruven räcker mer än väl för att hålla fast jiggen under fisket.

DSCN2815

Jag använder samma rigg som när jag bukriggar för lättare skallar på mina jiggar.

DSCN2835

Som vanligt gäller ”lagom” sträckt stingervajer så att jiggen kan röra sig opåverkat.

DSCN2848

Köperigg från Savage Gear har visat sig passa som handen i handsken till Söderjiggen.

Finns i två strl: Lilla till 25:an och stora till 30:an för den som inte vill mecka själv.

DSCN2845

Jiggen fungerar fantastiskt bra oviktad och man kan fiska ruskigt sakta om man så vill, men ibland är det det där lilla extra djupgåendet och närheten till fisken som krävs för att locka den till hugg.

Jag har med stor framgång använt tungstensvikter( BFT, Fox mfl marknadsför dessa) om ca 2-3 gram/st efter behov. När jag sticker in vikten som på bilden så faller jiggen sakta framåt vid nersjunkning och man har bra koll på hastigheten ner till önskat djup. För att hålla jiggen mer horisontell vid vevstopp så kan man placera två st vikter mer in mot mitten av jiggen för att balansera upp den, bara att prova på.

Love

Fick den här bilden från min gode vän Conny Wilen.

11,66kg tagen i en grund grumlig Mälarvik ca 1,5m på en blåpearl 30 cm Söderjigg som  Claes Svartzonker Claesson hjälpte honom att rigga iordning nere i Rügen tidigare i år.

Söderjiggen

En imponerande fångst i denna del av Mälaren vilket synes på denna goa glada fångstman!

Att kunna fiska en 30 cm shadjigg oviktad har för mig enbart varit en dröm tidigare och jag har redan lyckats väl i år och ser fram emot den kommande säsongens alla äventyr, då jag ser möjligheter till användning inte bara till det grunda fisket utan även de tillfällen då betesfisken går högt upp i vattenmassorna och gäddorna därmed jagar högre upp än normalt över stora bottendjup. Tillfällen då man ibland råkar fiska under gäddorna med för tunga skallar och utebliven fångst till följd.

Allt gott!

Jonny Thofeldt