Söderjiggen curlytail- ett storgäddbete!?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Häromveckan kom ju första laddningen av Söderjiggen Curlytail ut i handeln, och för att hinna med att få tillgång till lite fler färger så strålade jag samman med Ismo på leveransdagen i Söderbutiken. Väl där så överlämnade han ett gäng av mina favoritfärger.

Jag har ju redan provfiskat prototypen en del och med gott resultat i olika typer av vatten, men vid dessa tillfällen endast haft tillgång till ett par färger under testfisket.

Även denna gång har jag stuckit fram hakan och påstått att detta är ett bete som kommer fånga stora gäddor, jag tröttnar aldrig på känslan av att se en stor gädda och har därför funderat en del kring vad som gör ett storgäddbete i olika situationer.

Eftersom man inte kan prata upp gäddorna så har jag med varje modell jag tar fram satt upp ett personligt mål att jag ska köra uteslutande med varje enskilt Söderbete tills jag lyckas fånga en tiokilosfisk eller gärna större, den måste alltså på riktigt förtjäna sin plats i min draglåda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En elak strömvattengädda som bitit i en öringfärgad curlytail.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoppsan, var försiktig med löst hängande krokar vid landningen!

Har sedan jag fick nya färgerna fiskat med ett par pass med några av mina duktiga fiskekompisar och därigenom har jag kunnat ställa betets fångstbenägenhet mot beten som grabbarna kan och är infiskade på, och jag har vid dessa tillfällen känt att curlytailen stått sig bra i relation till dessa.

Igår var jag ute på ett premiärpass med Erik Andersson som jag känner som en duktig trollingfiskare och metare mm. Det är roligt när man väl får tid och tillfälle att fiska med nya bekantskaper som man inte fiskat med förut. Jag har precis bytt ekolod och behöver lite inspiration för att lära mig detta och Erik som har flera års erfarenhet att denna typ av lod  har lovat att visa mig hur dom använder lodet i deras typ av fiske. Han vill ta upp spinnfisket med jiggar lite mer och är lite nyfiken på nya jiggen så vi bestämmer oss för att köra en tidig halvdag på ett av hans vatten med hans fina Starweld.

En klar kall sjö med stora djup och strukturer, och gäddor med fina proportioner, korta och grova.

Han börjar med att visa lite inställningar och vi hittar snabbt en intressant struktur på botten över ca 10m djup.

Jag ger honom en 25cm Södershad motoroil och endast efter tre kast så hör jag honom utbrista, – Men vafan, direkt! En hygglig spinnfisk och sen tar det inte många minuter förrän han står och drillar igen. Jag kör troget curlytailen men ingen fisk som verkar sugen på den än så länge. Han tröstar mig med att säga -Du kommer nog få största på den där iallafall!?

Bara en liten stund efter att han sagt det så suger det tag i min rödsvarta curlytail och jag känner en bugning, sen blir det bara tungt. Linan börjar gå åt sidan och jag får inte med fisken in ett dugg när jag pressar på lite, hon bara går sakta åt sidan och jag känner att det är en riktigt stor fisk i andra ändan, Erik står redan beredd med håven. Men så efter en stund händer det som inte får hända, det släpper och blir tomt. Fan tänker jag, en riktigt bra fisk…

Vi fiskar vidare och jag är kvar lite i tankarna på fisken jag just tappat. Erik letar på en ny struktur på ca 13 meter och jag gör på samma sätt som tidigare,rödsvart curlytail, 25gramsskalle för lite snabbare gång och hastighet på betet, kastar ut räknar ner jiggen på ca 3m och bara en liten stund senare suger det till i spöt än en gång. Den känns inte lika tung som den jag tappade och jag får in fisken ganska fort och han håvar den snyggt och prydligt.

Den här väger över tio säger han, kanske elva! Hon får vila i håven och han tar fram våg, matta och vågsäck.

Hon ser ut som en liten stock där hon ligger i den stora karphåven. Erik mäter och gör två snabba vägningar och jag ser nyfiket på. 10,2kg och 114cm, härligt och tack för detta Erik!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sådär, nu ska jag använda alla tre Söderjiggsmodellerna i mitt fiske framöver och försöka hitta rätt bete för rätt situation. Ser verkligen fram emot den kommande höstsäsongen.

Mvh Jonny Thofeldt

 

 

 

2 reaktion på “Söderjiggen curlytail- ett storgäddbete!?

  1. Försämras inte gången vid snabbt fiske? Jag har erfarenheten att såna typer av beten fiskar bäst i låg fart. Men jag är å andra sidan inte alls lika skicklig fiskare.

    • Hej Olle, denna curly tail går även otroligt fint vid snabba hastigheter. Väldigt stabilt bete och är framtaget och noga testat för att inte gå som alla andra curlybeten där många just är väldigt kantringsbenägna.

Kommentarer inaktiverade.