Söderjiggen 30cm

Första testexemplaren av söderjiggen 30 fick jag dagarna innan förra årets slut, vilket kändes som en försenad julklapp. Glad som ett barn var jag när jag rev upp paketet från Ismo.

Inte heller kunde jag hålla mig från att ta en halvdag av själva nyårsafton vilket resulterade i några fina fiskar som belöning.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som sagt dessa var testexemplar och en bit in på nya året fick jag slutligen era kundexemplar för provfiske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag gjorde i ordning ett antal olika riggar för att kunna prova dom på alla tänkbara och förekommande djup. Blyhaglen satte jag på för att försöka kalibrera exakt djup, och placeringen av dessa på denna jigg var för att den skulle sjunka mer horisontellt vid vevstoppen. Idag har jag tungstensspetsar i olika vikter som jag trycker in i buken på jiggen för att enkelt balansera upp den. Här finns det hur mycket som helst att labba med om man vill och tycker det är roligt. I dagsläget skriver jag inte så mycket om detta för att inte förvirra någon utan ber att få återkomma framöver med tydliga rekomendationer.

Under det gångna året har jag fått höra det varit någon då och då som haft svårt att få till själva riggningen och gången på sina jiggar och till er vill jag säga:- Om ni är osäkra på exakt hur man gör så fråga den kunniga personal som finns i Söderbutiken eller webshopen så hjälper dom garanterat till med detta.

Det är viktigt hur man gör och samtidigt ingenting man blir bra på första gången man använder den.

Jag har själv i dagsläget för alldeles för många varianter i min egen låda och kommer säkerligen rensa ur lite vartefter tiden går.

Testfiskedags:

Vi beslöt oss pga isläget i Sverige för att göra om samma sak som med Söderjiggen 25, att åka till Rügen några dagar för att testfiska betet.

Jag är redan helt övertygad om att Söderjiggen 25cm fungerar fantastiskt, vilket Nicklas och Pierre visade under denna resa med många och fina fiskar.

Men mitt mål var att utvärdera och enbart fiska med Söderjiggen 30cm under denna resa. Jag hade siktet inställt på minst en stor fisk på cv’t innan den vunnit mitt förtroende.

Min ambition med Söderjiggen 30 är att den precis som ”lillasyster” ska fånga stora fiskar, kanske ännu större!?, och vara lätt och bekväm för oss fiskare att hålla med stor noggrannhet länge på av oss olika förutbestämda djup, vilket är jätteviktigt då den aktiva gäddan föredrar de gynnsammaste vattentemperaturskikten och tvingas flytta på sig genom fiskeårets temperaturvariationer.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gäddan anpassar sig om den är tvungen att leva grunt och varmt även efter leken året runt om det är det enda alternativet, men om alternativ finnes så kommer den alltid att söka efter gynnsammare förutsättningar i de olika vattenskikten gällande föda, syresättning, temp och lägsta möjliga salthalt mm, det ligger i gäddans natur och är en förutsättning för fortlevnaden.

Det ser som bekant lite olika ut i strömmande vatten, grunda eller djupa sjöar eller bräckvatten och varierar även genom landets klimatzoner.

Jag har förr om åren provat fiska jiggar grunt på våren men då kändes det lite för meckigt med att klippa paddlar och bukar för att hitta en bra gång på betet ( jag gör det fortfarande ibland vid behov dock) så det rann ut i sanden med tiden. Inte heller fanns det så många fina tillbehör och ett sånt kunnande om shallowskruvar/ riggar som vi känner till och har tillgång till idag.

För mig är det viktigt att ha ett bete som erbjuder och attraherar gäddans viktigaste jaktorgan på ett trovärdigt sätt: Synen och förmågan att uppfatta rörelse (vibrationer vare sig dom är långa, korta, långsamma eller snabba).

Jag är övertygad om att en aktivt ätande gädda med hjälp av dessa sinnen avgör om bytet är stort eller litet, och min poäng med detta är att dom effektivaste allroundbetena för spinnfiske jag provat har bra genomtänkt balans och proportioner mellan hur dom ser ut och hur dom rör sig.

Döda beten eller statiskt fiskade beten som tilltalar gäddans luktorgan fungerar bäst när gäddan är mer passiv i sitt beteende även om hon ofta hugger ändå om hon passerar.

jonny7,5kg

Testade shallowriggad 30cm’s och även om jag provade det när jag gjorde prototypen så blev jag ännu gladare när jag såg slutresultatet från Ismo och när denna fina fisk omgående satte tänderna i jiggen. Rätt riggad är den otroligt stabil för sin storlek och går att fiska extremt långsamt vid behov.

Innan resan hade jag ringat in tre små zoner( ett par hundra meter i diameter) på sjökortet som förslag till gameplan för testet: 1,5- 2,5m djup på första, 2,5- 3,5m på andra och 3,5- 5,5 på den tredje zonen.

Redan i första zonen med ett bottendjup på 2,3m djup och med en blå/pearl 30cm’s i änden på linan, sakta invevad och med lite höjd spötopp för att kunna hålla betet en halvmeter över botten, så smäller det till i grejerna!

Ett hårt hugg och jag känner genast tyngden och säger samtidigt att det blir nog håv på den här.

Fighten är förvånande tuff med tanke det kalla vattnet.

Nicklas tittar på mitt spö och jag hör honom i bakgrunden, -Men va fan, det här är ju helt otroligt, den är ju stor ju!, säger han och kollar på Trumman som som alltid står med ett intresserat och engagerat leende.

Jajamensan!, och att så tidigt kunna landa en så fin fisk känns fantastiskt och under resten av resan har jag ett lugn i kroppen som gör att jag kan experimentera avspännt och bra.114cm12,85kg2Trumman är vågmästare och meddelar högtidligt 12,85 kilo! (114cm) Check!, första på cv’t.

I skrivande stund har jag redan fått rapporter från vänner som hann att köpa 30:or från första laddningen och som nu börjat fiska med dom ( både trolling och spinn) och jag kan säga att det bådar mycket gott inför säsongen. Kanske ses vi på Sportfiskemässan nästa helg!? Allt gott!

Mvh Jonny Thofeldt