Söderjiggen

Hej! Jonny Thofeldt heter jag och är precis som många av er galen i sportfiske och har varit så länge jag kan minnas.

Jag har en ganska varierad fiskebakgrund där spinnfiske efter gädda varit ständigt återkommande, det är också det fiske jag bedriver helst av allt idag.

Jag är medlem i Aros Pike Club och fiskar så ofta jag har möjlighet.

Jag lärde känna Nicklas för några år sedan och vi har fiskat gädda ihop en del sedan dess.

Det var i bilen på väg hem efter ett av dessa gäddpass hösten 2012 som han frågar: -Om du bara fick välja en jigg att fiska med under hela säsongen, och i alla typer av vatten dessutom!?

Hur skulle den se ut, och varför?

Efter en lång diskution om det ena kravet efter det andra så bad han mig ta fram en sådan modell.

Att hitta en modell som klarar allt mitt gummifiske blir inte lätt, insåg jag ganska snabbt men jag gillar utmaningar så jag tackade ja till uppdraget.

Jag skrev ner några punkter som är viktiga för mig som tex : Stadig i gången med lätta skallar, lätt att hålla på samma djup under invevning samt en gång som man känner tydligt i vevhandtaget och spöt och som hjälper till att kontrollera invevningshastigheten osv.

Jag gjorde trämodeller, gummijiggar som jag skarvade, klippte, smälte om osv… innan jag slutligen kände mig nöjd och skickade ner modellen till Ismojiggen för tillverkning.

Vi fick upp en serie jiggar som vi åkte till Rugen i februari 2013 och provfiskade, och detta med ett fantastiskt resultat.

Under resan provade jag ett antal mer eller mindre avancerade sätt att rigga jiggen på och jag tänkte med detta inlägg visa hur jag tacklar den för fiske över ett bottendjup på 2 meter och djupare.

Jag kommer som ett personligt projekt under året bara använda Söderjiggen för att se om den lever upp till mina förväntningar.

Nicklas har bett mig blogga om detta det kommande året och jag hoppas att ni kan få ideer och uppslag till eget fiske genom detta.

Denna jigg har ett trettiotal gäddor på sitt samvete av varierad storlek inklusive en 15+ fisk på topp och man kan tydligt se koncentrationen av tandmärken på jiggen i anslutning till samtliga krokar vilket säger mig att längden på dessa stingers fungerar bra.

Jag har för vana att alltid göra i ordning jiggar och stingers hemma i lugn och ro och slippa böka med sånt i båten och missa fisketid.

Jag har valt storlek på krok och annat utifrån min fiskeutrustning som jag använder och har man klenare utrustning kan man naturligtvis gå ner i storlek och dimensioner.

Jag har provdragit några färdiga riggar bara för att se att kroken är den svagaste länken, så man får upp grejorna om man fastnar i en stock eller liknande.

Jag använder:

 • Mustad 7×1 Nickelcoatedwire 50lbs  (25kg)
 • Gamakatsu 2/0
 • Gamakatsu hypersplitring size 5
 • Darts trippellekande superrolling strl 6 (motsvarar strl 8 i vanligt superrollinglekande)
 • Darts lekande superrolling strl 8
 • Darts wirelås diameter 1,6 mm
 • Metkrok som man klipper i önskad längd eller Spro stingerspikes
 • Krympslang diameter 2,3- 2,5 mm

Jag trär alltid igenom och tillbaks, ett halvvarv och tillbaks igen för bästa hållfasthet innan jag klämmer till wirelåset.

Om jag hittat ett mått jag tycker fungerar på den bakre stingern så gör jag en mall med rätt avstånd med hjälp av två rundspikar som jag slår i en träbit och klipper skallarna på.

Häktar på den färdiga ändan och lindar den lösa ändan runt spiken som på bilden och får på så vis en markering på wiren så alla blir lika långa.

Jag brukar göra en ”löpring” för wiren med hjälp av en kapad metkrok.(se ovan)

Den hjälper till att hålla wiren på plats under kast och bidrar till bättre krokningsförmåga. (se första bilden)

Jag trär på i den ordning som bilden visar: löpring, krympslang(om man vill) wirelås och trä som tidigare och kläm åt.

Bilden visar två varianter av den främre stingern varav jag gillar den undre bäst för fisken kan ruska bäst den vill utan att stingern bryts loss vilket jag upplevt innan jag började med lekanden.

Längden blir automatiskt precis som jag önskar och då den främre kroken slits fortast så kan jag enkelt byta den tack vare fjäderringen.

Rekomenderade jiggskallar: Strl 8/0 – Strl 12/0. Jag har valt att använda strl 10/0.

Att rekomendera vikter på skallarna är svårt eftersom det har med hur fort man vevar, ström i vattnet mm.

Jag tänker ungefär så här för Söderjiggen, om bottendjupet är:

 • 2 meter        10 gram
 • 3 meter        15 gram
 • 4 meter        20 gram
 • 5 meter        25 gram osv…

Tänk på att gramanvisningarna varierar mellan olika fabrikat, en 15 gramsskalle från ett fabrikat kan väga upp till 21 gram hos ett annat så håll dig till ett märke så blir det lättare eller väg dom helt enkelt.    

Ju större krok desto svårare att trä vilket är viktigt då jiggens egenskaper styrs av bla formen på främre delen av jiggen.

Jag har vänner som klipper bort kroken och bara limmar in den delen med bly på för att det är lättare att trä den och jiggen blir mindre ”vinglig” utan kroken.

Jag tycker inte Söderjiggen påverkas som andra jiggar så jag behåller min krok och markerar utgångshålet enligt bilden ovan.

För att underlätta sticker jag in en ritsnål och ”förborrar” hålet rakt och fint så går det lättare att trä kroken sen.

Om det ser ut så här har du lyckats!

Jag sätter en droppe superlim närmast skallen och vid utgångshålet av kroken för hålla jiggen på plats och slippa att den skärs sönder och dras loss så lätt.

Jag gör ofta ett gäng när jag ändå håller på!

Jag länkar ihop den bakre och främre stingern med en fjäderring som samtidigt gör det lättare att trä beteslåset och slippa det lilla hålet i kroken.

Om du tar fjäderringen först går det lättare att få dit dina stingers sen, utan att sticka en krok i fingret.

Att tänka på: Man kan ta en större fjäderring och lägga över krokringen men då får den inte vara så stor så den glider upp och öppnar beteslåset under fighten.

Så här nånting ska det se ut. Observera den lilla löpringen framför den bakre stingern.

Kroken sticker jag alltså in i kroppen så att dom rycks ut i hugget, och det hål som blir i jiggen fyller jag med en droppe MEND-IT när jag fiskat klart för dagen så är den fräsch till nästa pass.

Jag brukar sätta i krokarna när jiggen hänger i beteslåset för att lättare se att det blir lagom spänt.

För slappt= sämre krokningsförmåga                        För spänt= jiggen sned= sämre gång

Det är mycket med det jordiska! Hoppas allt går bra nu och att ni får många och stora gäddor på jiggen framöver.

Jag återkommer med riggar för grundare fiske när jag fiskat in mig lite mer med jiggen.

Mvh Jonny Thofeldt

 

 

 

2 reaktion på “Söderjiggen

Kommentarer inaktiverade.