Säsongens gösfiske

Har lagt en del pass på gös under året, med den fantastiska metoden pelagiskt prickskytte.
Prickskyttet är fantastiskt kul och huggen är helt utom denna jord sen är det dessutom sjukt effektivt och spännande att se gösen under ditt bete.

Under ett av mina första pass så var jag ute med Patrik Gundler och körde för att hitta på en stor fisk att bryta upp. Den dagen var gösarna sjukt tröga vilket de kan vara under våren men när jag hittade ett fint eko som stod djupt och jag fick perfekt träff släppte jag en limegrön jigg ovanför den. Gösen steg bestämt som de ofta kan göra men till skillnad från de vi släppt på tidigare som stannat under jiggen så valde denna att bara totalmörda jiggen mellan sina käkar.
Mothugget sitter likt en smocka i ansiktet och gösen får sig en rejäl fight innan den tillslut tvingas upp mot ytan av mitt Veritas-spö, väl vid ytan är Patrik där och möter med håven och gösen har inte en chans.

En maffig gös på 8,02 med bukomfång likt Peter Harrysson får jag glatt posera med framför kameran och jag känner mig sjukt glad över att få landa en så fin fisk tidigt in på säsongen.

20140701-183019.jpg

Vid nästa pass är jag ute solo och kör, efter en bilresa med båten bakom och med dåliga erfarenheter av att få ner båten i plurret så ligger den tillslut där i vattnet, jag kollar ut och ser att det är totalt vindstilla. Vackert som attan men gösarna tenderar att vilja sola mer än att vilja äta mina jiggar när dessa förhållanden råder.
Jag får en mindre gös på en gång och känner att dagen kanske kan bli bra ändå. När jag kommer ut på stora sjön ser jag att min vän Viktor är ute ihop med Per och fiskar, jag ringer upp och kollar status med dom och de avslöjar att fisket har varit kasst under morgonen.

Jag pratar vidare med Viktor i telefon samtidigt som jag kör runt och letar ekon eftersom att jag ändå är själv i båten, mitt under samtalet kör jag över en fin fisk med ekolodet och släpper direkt ner. Fisken stiger som en månraket och det tjongar till såpass i spöt att jag tappar spöt som håller på att flyga ut ur båten. Jag får tag i spöt och känner att det är en fining i andra änden som sliter för sitt liv men efter att ha fått möta min biceps kraft så ger gösen vika och jag kan föra in håven under fisken och lyfta garnet.

Jag plockar upp telefonen som ramlat ut i båten under den spektakulära fighten med gösen och säger till Viktor att han får komma bort och hjälpa mig med vägning och fotografering.
Lill-Per kastar sig över i min båt som en ninja och hjälper mig att väga gösen till 8,04 och tar även ett knippe bilder innan jag släpper tillbaka skönheten.

20140701-191229.jpg

En stund senare blickar jag över axeln och ser att Viktor står upp i båten och pumpar likt när man har ett sej-race, jag blir nyfiken och bränner bort för att se vad det är för best till gös han krokat på. När gösen når ytan når min haka båtdurken… Det är en gris till gös som svalt Viktors jigg och mina tankar går emot att det kan röra sig om tvåsiffrigt.

Per landar gösen galant med håven och när de slänger upp gösen på mattan blir jag helt stum, gösen väger 10,04kg och är helt enormt stor. Viktor skrattar helt hysteriskt och darrar likt ett asplöv medan kameror smattrar och gösen fotograferas från olika vinklar.

20140701-223321.jpg
Gösen är verkligen helt absurd och även om jag inte själv landade den så var det galet mäktigt att få se en så stor fisk.

Senare kommer ett inlägg om när jag, Mattias och Patrik var ute och jagade gös… Håll utkik!

/ Martin Dahlin

Det här inlägget postades i Allmänt av Martin. Bokmärk permalänken.

Om Martin

Martin jobbar som säljare på Söder Sportfiske, han är även ansvarig för våra reklamationer samt vice postorderansvarig. Martin är trevlig, nogrann, påläst och serviceinriktad med en energi som bara ungdomar besitter. Intresserad av de mesta fisket och specimenmetet ligger närmast till hands. Martin har ett gäng fina fiskar på samvetet och den här killen är fiskesugen dygnet runt. Vi är otroligt nöjda med att vi har knutit Martin till oss.