Sommar, Sol och Strömming.

Hej läsare! 

Hoppas semestern har varit skön och varm för er som haft det. Jag har spenderat min sommar främst i butiken på Hornsgatan och laddat upp inför hösten och vinterns planer.

Det här inlägget kommer jag att skriva om hur fisket från min båt varit de senaste seriösa turerna. Det har varit främst i junimånad jag fokuserat mitt gäddfiske då strömming och brax samlas längs med sund, brantare kanter och flak. Snittstorleken på fisken har varit hög i och med att dessa individer har varit sprängfeta!

bild (3) I början av perioden var det riktigt svårt att hitta strömmingsstimmen och det kändes som (och var med största sannolikhet) att om man hittade rätt kant för dagen så kunde man stationera sig bekvämt där resterande delen av dagen. T.ex. låg jag och Martin uppe i norra skärgården med ett par stamkunder i samma område.

De två första dagarna fick vi knappt gensvar på tailarna. En av de andra båtarna hittade rätt och kunde i en ankring landa över 30 gäddor. Vi hittade på sluttampen en håla med inströmmande vatten och utloppet var ett smalt sund där vinden tryckte upp strömming från fjärden, från inloppet simmade braxar och tillfölje på dessa kretsade hungriga havsvargar. Där bröt ett inferno ut med stor gädda jagandes precis vid fötterna; i en sekvens hade vi en (i mina ögon) en stor gädda efter Mctailen i ytan precis brevid relingen på båten, denna kom flygandes ur vattnet och missade betet med en hårsmån. image (6) Denna stank strömming och var verkligen superstinn. 7.8 och svalde en mctail V1.

Claes Claesson (aka Svartzonker) har sagt till mig upprepade gånger att vid vissa tillfällen är gäddan helt tokiga och bara skall ha fisk i käftarna. Då vidgas porerna under underkäken och käkbenet skjuts ut för att vidga munnen maximalt, vissa av de dagar jag har varit ute i perfekta förhållanden har det märkts. Dessa fiskar fullkomligt stinker från sitt frosseri, strömmings stanken sitter i längre än vad man kan tro.

Något jag har märkt under försommaren är att vindarna vände relativt drastiskt med nästintill 180grader och samma styrka.

I ett skede hade jag fiskat ett par dagar med bra resultat och då vinden vände från nordligt 6m/s till sydligt 6m/s tog det ungefär 3 dagar innan det återhämtade sig. Den teorin tillämpade jag som ett test under junimånad då vindarna tvärvände 3 gånger, för mig fungerade teorin. Fisket var tokuselt i 2 dagar efter vändningen på både lä-vatten som vindutsatta vatten, den tredje dagen gick gäddorna bananas! image (12) En ”snittfisk” mellan 4-5kilo, även denna osade strömming! 

Då vattnet höll sig stadigt runt 14-15grader en längre period bedrevs fisket runt 2 meter och djupare, har jag fiskat främst med shallowriggade Mcrubbers och 10grams skallar på dem jag vill få ned på 3-5 meters djup.

För att förenkla; Shallowskruv+mcrubber+stinger- ungefärligt fiskedjup 0,5-1,5m= 1-2m bottendjup.

Shallowskruv+mcrubber+stinger apterad med loading wire 1-3m fiskedjup = 2-4m bottendjup.

Jiggskalle (10gr)+mcrubber+ stinger- fiskedjup 3-5m= djupare än 4 meter. bild (2) Ovan: en mctail V1 ”DEG custom” Samt en hogshad från piggking. Big mcrubber och vanlig mcrubber i tuggade utförande. 

I vanlig tradition utövades midsommargäddan i år igen. Ett litet avhopp från Martin som föll som så många gånger förut för festens lustar. Ny rekryt i båten denna helg var Gustav Meisner samt ett kärt återseende från Max Riesel som hellre föredrog sällskapet av gäddfisket än små grodorna och rosé vin.

Första dagen var midsommarafton, i båten hade vi med oss kokta ägg, sill i diverse smaker, knäckebröd, skagenröra och köttbullar direkt ur Icas basic sortiment! Efter ett 10 tal gäddor landsteg vi på en soldränkt skärgårdskobbe och bara njöt av dagen och vår medtagna lyxlunch. bild (4)   Kall bira och en liten Jameson till ankardrängen och han sjunger upp ankaret. Bokstavligen.

Vi körde på och plockade upp Max dagen därpå, omgående snappade vi upp ett område där vindarna tryckt upp brax och strömming i små stressade stim. Medans solen sjönk över himlen och klockan närmade sig ”magic hour” jagade större gäddor ohämmat i grundvattnet mellan stora stenblock och nateskogar.

Max och Gustav har riktigt hett lir med sina mcrubbers och jag står lite handfallen och vet inte vart i beteshinken jag ska vända mig men står tillslut jag med med en mcrubber firetiger i ändan på flourocarbonen. Efter knappt halva driften tappar Max en ca 110cms vid båtkanten och snart därpå har vi följande fisk i samma storlek. Smack och mothugg, Reaper spöt svarar snabbt och resolut på en grov 8 kilos fisk knappt över metern lång. image (10) Bara några kast senare bränner vi ännu en i liknande storlek. Sedan dör fisket helt och hållet, vi strökastar lite och känner att det kanske är dags att tänka på refrängen. Sneglar på klockan och mörkret kryper på så gott det kan såhär års. 10 minuter senare står vi och krokar fisk igen! Helt galet, Max och jag plockar varsin 7 kilos och ett gäng mellan 5-6 kilo, varav en ger Max en rejäl omgång över handen. image (13) Vi tackar tyst Patrik Gundler för Svedols 1:a hjälpen kit medans jag snurrar upp kompress på en blodindränkt grabbtass.Man kan aldrig vara för förberedd när det kommer till skador.

Dag tre börjar med regn och en lätt sömnbrist, det sista jag vill i det läget är att klättra ur vårt tält. Medans vi brygger vårt morgonkaffe och inspekterar vårt skrala skafferi ser jag en plastbåt flyga fram över fjärden, båten svänger in och lägger graciöst till intill Ockelbon och ur båten far Mattias med glatt humör.

Snabbt är vi på benen och ute på sjön! Mattias fiskar själv från sin båt i en annan del av området och vi bollar lite idéer under dagens gång. I en korridor mellan två större vikar hittar vi lite brax som sökt skydd från vinden, på en blå pearl färgad mcrubber landar Max en 110+ fisk efter en dramatisk fight!

image (8) Hon vägs snabbt till 8,7kilo om jag inte missminner mig. Max är glödhet!

Glada och lite kaxiga mmsar vi en bild till Mattias som svarar med samma mynt nästan direkt. Han landar en 114cms skogstokig citerat: ”ko” till gädda! Vi fiskar på och funderar om inte kanten från kvällen innan inte kan leverera igen, vi fiskar oss vidare och inom kort har vi ännu en 7+ fisk i båten. Den här gången är det Gustav som får posera framför kameran! image (9) 7,6 kg svullen mcrubber killer!

Summerat över dagarna hade vi 5 över 7 kilo och ett 20 tal över 5 kilo. Galet fiske och nu såhär i efterhand i sommarhettan känner man att dessa pass inte växer på träd. 

Passet efter var det semesterfirande Robert och Söders egna spö och rulltok André att ta ett pass i skärgården, vi gick in för en ”soft” dag och utan att stressa ett uns!

Robban som nyligen fått sin betesarsenal kraftigt påfylld hade mycket att välja och vraka på, jag dängde för det mesta med mina mcrubbers och även lite tailar kom fram ur de mörkaste lådorna. En Helltail äldre än båten kom fram och visade att dessa ännu levererar! André producerar på en mindre skala ett eget gummibete som han valt att kalla för det passande namnet ”Taxen” fiskade hela dagen ihärdigt, förutom några små Rad Dog avhopp, med dessa. 2 beten räckte till att plocka den största för dagen. image (3) Ännu en 7+ fisk i gamla sköna Ockelbon. 

Vi rundar av kvällen med en 100+ fisk för mig och ett par ryggbreda fiskar till Robban. Vattentemperaturen visar 18+ och med det känns efterleksfisket i skärgården tillända, ställer in mig på en sommar med bad, öl och sena kvällar. Känns lite konstigt att skriva så här i mitten på augusti vad man ”ska” göra på sommaren som redan passerat…

Härnäst är vertikalfisket på röding som lockar, ett fart fyllt fiske med extremt starka och vackra fiskar. I höst kommer gäddfisket igång igen och förhoppningsvis kan jag ge mig ut på ett par pass till på abborren!

”Sent” står klockan på och jag hoppas ni som läser det här blogg inlägget kan bortse från eventuella stavfel och särskrivningar. 🙂

Ha det gott och fortsatt trevlig sommar! // Adam

Det här inlägget postades i Allmänt av Adam. Bokmärk permalänken.

Om Adam

Adam jobbar som säljare på Söder Sportfiske. Otroligt driven och tänker på fisket dygnet runt. Gillar alla typer av fiskeformer men spinn- & Jerkfisket efter gädda ligger honom närmast hjärtat. Trots sin ringa ålder (20år!) har han placerat sig bra i tävlingar som 2a plats i St:Anna Pike Open hösten 2010 och där vann han även största fisk klassen. 3e plats i Trexgäddan hösten 2009 och 18e plats på Värtan cup 09. Har redan tagit gädda på 14+, 12+ och borrar över kilot, havsöring i skärgårn 6+. Har även ett gäng exotiska fiskar på samvetet som Tarpon på ca 30 kg, Barracuda på ca 10 kg och Large mouth bass på ca 3 kg. Vi är grymt stolta över att ha Adam ombord.

En reaktion på “Sommar, Sol och Strömming.

Kommentarer inaktiverade.