Monstergösar

Monstergösar

Under våren har jag kört en del pelagiskt prickskytte efter gös och med stora framgångar.
Många fiskar kan vara kinkiga och svåra att lura till hugg, de kan följa med från 8 meters djup hela vägen upp till båten för att sedan totalignorera jiggen och sticka.
Under ett pass backade jag och Patrik upp ett eko i mellanvattnet, fisken visade intresse direkt för jiggen men följde bara med till en början. Sedan tog den fart och sköt upp mot jiggen och Patriks mothugg satt stenhårt, en fin fisk bröt ytan och det blev lite halvpanik i båten. En grym gös på 86cm och 7,9kg och redan då kändes dagen helt fantastisk och vi var båda helnöjda.

20130626-063236.jpg

Någon timme senare är det jag som släpper och har endast fått en pytteliten gös på min 10″ Fin-S men vi ser ett eko på sidescanning som står högt upp i vattenmassan, i säkert 15 minuter backar vi runt för att få in en träff på fisken då den hela tiden simmar runt och flyttar sig. Helt plötsligt uppenbarar sig ett eko i ytkluttret på ekolodet och jag släpper min 10″ Fin-S jigg och börjar lirka ovanför fisken, de kommer ett knäpp i spöt och jag drar i ett mothugg som heter duga. Fisken gör direkt en rusning längs med båten och skakar våldsamt på huvudet innan den simmar ner mot botten och de öser ut lina, jag pressar upp fisken mot ytan och Patrik kastar sig över den med håven. När den ligger i håven ser jag att det är en riktigt stor fisk, den är både lång och grov och den 25cm långa jiggen syns inte ens till.
När jag krokar av gösen lyfter jag i den och känner direkt att de kan röra sig om ett nytt båtrekord, när vi väger gösen visar vågen 9,25kg och det blir kramkalas i båten när vi båda inser vilket monster vi precis har haft på besök i båten.

20130626-064209.jpg
En verklig monstergös på 9,25kg och jag kunde inte fått en bättre start på säsongen.

Att fiska senare på kvällen kan vara svårt eftersom att fisken tenderar att bli aktiv och simma mer än under dagarna, detta gör det svårare att ligga still över fisken för att kunna släppa en jigg.
Jag satt i båten och pratade om att vi faktiskt aldrig fått en gös efter klockan 5 på eftermiddagen när ett eko dök upp på lodet, det var ett fint eko som stod djupt. När vi låg still över den släppte jag ner en 23cm lång jigg och började jigga ovanför gösen, den visade föga intresse och verkade inte sugen för fem öre! Den steg en liten bit och sedan stod den bara still under jiggen och tittade utan några tecken på att vara hungrig. Plötsligt såg man på lodet hur fisken simmade upp mot jiggen och det sög i ordentligt i spöt, en sjukt fin gös på 7,42 landades och även denna en brutal fisk med stort huvud som slukade jiggen ordentligt när den väl bestämde sig för att hugga.

20130626-065443.jpg

Det pelagiska vertikalfisket efter gös är hur roligt som helst, så har ni en båt med någorlunda bra ekolod borde ni definitivt ge er ut prova!

/Martin Dahlin

Det här inlägget postades i Allmänt av Martin. Bokmärk permalänken.

Om Martin

Martin jobbar som säljare på Söder Sportfiske, han är även ansvarig för våra reklamationer samt vice postorderansvarig. Martin är trevlig, nogrann, påläst och serviceinriktad med en energi som bara ungdomar besitter. Intresserad av de mesta fisket och specimenmetet ligger närmast till hands. Martin har ett gäng fina fiskar på samvetet och den här killen är fiskesugen dygnet runt. Vi är otroligt nöjda med att vi har knutit Martin till oss.