Karma!

Att fiska gädda kan vara tufft ibland… Väldigt jävla tufft! Jag och Adam har under våren kört ett par pass i olika delar av landet i jakt efter de stora gäddorna men under flera av passen har motgångarna varit stora och framgångarna små.

Under ett av våra pass trailar vi många mil söderut för att fiska i två dagar, vi kommer fram sent på kvällen och beslutar oss för att det inte finns tid för att ett tält ska fällas upp. Det blir istället till att bädda Adams Volvo 940 med sovsäckar och sova i bilen, detta funkar hur bra som helst förutom att vi glömmer att veva ner en ruta vilket ledde till syrebrist under morgontimmarna. Vi vaknar alldeles för sent som två inkokta humrar i bilen och försöker desperat kravla ut ur sovsäckar och underställ.

Sova i Volvo 940När vi ska sjösätta båten märker vi helt plötsligt att släpet börjar rulla och vi kollar bak mot bilen som står stilla medan kulhandsken på trailern har hoppat av samt att katastrofwiren går av och kablage slits i bitar samtidigt som nu släpet rullar nu fritt i nedförsbacken med båten på och sjunker.

Ingen rolig syn alls men vi fiskar på i två dagar utan att lyckas bryta upp King Kong för att sedan få traila hem med två pannlampor fastejpade på trailern.

Vid nästa pass åker jag, Adam och Gurra för att köra gädda i skärgården på Adams hak. Första dagen leker fisken för fulla muggar och vi får kämpa som dårar för att pilla upp några gäddor över femkilosstrecket. När vi sedan på den andra dagen ska byta område så hörs plötsligt en rejäl smäll medan vi sitter i bilen med båten bakom och jag ser i bakspegeln att de värsta av nederlag har drabbat oss. Däcket på trailern har sprängts och vi tvingas in på vägkanten på en landsväg för att begrunda eländet och fatta beslut kring vad som måste göras.

 

bild 2Lika roligt som att få en pungspark…

Telefoner plockas upp och de rings däckfirmor, gummiverkstäder och båtvarv. Har någon av dessa företag öppet på söndagsmornar…. Nej det har dom inte!

Har någon av de firmor som har öppet ett däck som passar…. Nej det har  dom inte!

Vi plockar loss däcket och häktar av båten för att sedan lämna Gurra vid vägkanten och vakta båten medan jag och Adam beger oss mot närmsta civilisation i jakt på ett däck. Efter flera timmars sökande på olika verkstäder och skrotupplag utan resultat utbrister jag högt på Mekonomen ”Jag vill bara ha en falukorv som passar så vi kan åka hem!”

Har Mekonomen en Falukorv…. Nej det har dom inte!

Tillslut lyckas vi få tag i Pontus Sjöqvist som lånar ut ett vinterdäck till oss som passar och vi kan äntligen komma ut till stackars Gurra som suttit vid vägkanten i över 6 timmar i väntan på oss. Återigen ett stort tack till Pontus!

Vi byter däck och kommer ut och fiskar eftermiddagen men det är helt värdelöst, det är verkligen sämst och vi trailar hem den långa biten med ett dubbat vinterdäck på ena sidan och ett vanligt sommardäck på den andra.

Ett par helger senare så åker jag och Adam iväg för att spinna lite gädda igen, som tidigare så sover vi i bilen och vaknar med ekipaget redan på rampen. Att traila i går snabbt och smidigt samtidigt som känslan för dagens fiske är bra, då kommer ytterligare en motgång…. Startbatteriet har laddat ur och vi får inte igång motorn. Adam ska byta batteri till ett av elmotorns batterier och råkar då koppla fel vilket istället leder till kortslutning, efter en timmes letande efter den säkring som borde gått hittar jag den som är paj och lyckas även hitta en reservsäkring som tur är. Säkringen byts ut och motorn spinner igång som en katt, lyckan är total och det skrivs ned ”köp massa säkringar” på inköpslistan.

Morgonfisket har runnit oss ur händerna och solen börjar steka på ordentligt. Innan fisket dör ut helt och hållet så nyper Adam en fin sexplussare på en Wolfshad och vi får lite goda vibrationer. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi fiskar på under dagen i stekande sol och Adam prisar sin solkräm till skyarna, samtidigt så får vi en bra plan för hur vi ska lägga upp vår plan för kvällsfisket som ändå känns riktigt hett. När kvällen väl kommer ligger vi på ett hak och nöter en vasskant upp och ner, vi drar lite gädda och ser även att massa småfisk och braxar härjar uppe i ytan vilket känns lovande för en stor gädda. Jag kastar ut min Buster Jerk i färg Söderkexet och börjar peta hem den samtidigt som jag är inne i en hetsig diskussion med Adam, när det suger till i spöt låter jag inte mothugget dröja utan sopar i direkt och ser en fisk som går upp i ytan och gör sk. ”Chefsplask”. Adams öga för stora fiskar misstar sig inte och han kastar sig instinktivt på håven medan jag hävdar att den kanske väger fem kilo. Väl inne vid båten rullar den i ytan innan Adam kastar sig ner och skopar i fisken och utbrister att det är fin fisk som precis fått känna på garnet.

Gäddan vägs till 10,02kg och jag skriker av glädje eftersom att marginalerna är på rätt sida efter alla fiaskon som vi varit med om tidigare. Det blir ett kramkalas i båten som saknar motstycke och glädjen över att få äntligen bryta upp en 10+ gädda på spinn i skärgården går inte att beskriva.

DSC_0128222

Det känns extra skönt att få landa gäddan i sällskap av Adam efter alla problem och fiaskon som vi fått uppleva tillsammans under våra pass denna vår och vi kan inte konstatera annat än att de finns lite karma i världen ändå.

DSC_0157

Nu laddar jag om för lite nytt fiske och även för en veckas Havsfiske längre fram, kommer bli grymt kul!

Martin Dahlin

Det här inlägget postades i Allmänt av Martin. Bokmärk permalänken.

Om Martin

Martin jobbar som säljare på Söder Sportfiske, han är även ansvarig för våra reklamationer samt vice postorderansvarig. Martin är trevlig, nogrann, påläst och serviceinriktad med en energi som bara ungdomar besitter. Intresserad av de mesta fisket och specimenmetet ligger närmast till hands. Martin har ett gäng fina fiskar på samvetet och den här killen är fiskesugen dygnet runt. Vi är otroligt nöjda med att vi har knutit Martin till oss.