– Gröna Visioner –

I väntan på lövbeklädda landskap och kylans intåg tar jag tillfället i akt att publicerar mitt första inlägg här på Söders sportfiskeblogg. Redan efter första raden får jag ångestladdade återblickar till universitetstiden och inser genast att det inte behöver hålla samma kvalitativa status som en bibellång avhandling. Därmed begränsar jag mig själv ochVCP-511 ger er läsare endast en kortare insikt i mitt fiske den senaste tiden och ber er hålla till godo för kommande inlägg där allt mellan beten, förvaltning/hantering, moraliska dilemman och givetvis fiske kommer att behandlas.


Processed with VSCOcam with f2 preset

Utvalda favoriter.

Period 1. Gudarnas vrede och efterlängtat erkännande

Ankaret slår i botten och endast bruset av det forsande vattnet hörsNobis Women efter att motorn stängts av. Platsen är en given startposition på dagen och tillika ett ofta återkommande val vid såväl goda som svåra förhållanden. Området är ett mindre älvparti där strömmen övergår till ett större och alltmer lugnare parti. Från 2 – 3 meters kuperade sträcka från sida till sida med en avslutande grop på ner mot 12 meter. Strukturen bildar därav större branter på båda sidor och en tredje uppströms där vi ankrar upp. Majoriteten av kontakterna sker när betet arbetar sig uppströms över branten. Vid denna plats tillämpar vid en teknik som är väl beprövad på många platser, och är likaså gränsöverskridande. Metoden kallar vi lite skämtsamt ”Fly and Dive”. Momentet går ut på att lyfta betet relativt hastigt när man närmar sig slutet av branten och därefter sänka spöet hastigt medans man snabbt tar in linan för att undvika slack. Dock viktigt att låten jiggen sjunka snabbt och fritt mot botten. Oftast tar fisken betet på väg ner eller precisA4040-225 när betet lyfts igen. Denna metod har visat sig oerhört effektiv och har genererat i ett flertal 100 plus individer och kalabalikartade9A0-092 scenarion då många fiskar kliver på strax vid båten på kort lina. Snarlikt med figure eight.

Dagen fortskrider med några få landade individer och några enstaka kontakter. Älvfisket resulterar aldrig i någon kvantitativ utdelning men snittvikten är desto bättre. Min bror skådar orosbådande moln som kryper sig allt närmare. Vi tar ett snabbt beslut att åka in och avvakta.

del 1 bring it

Vi hinner knappt halvvägs till bilen innan en stor vägg närmare sig. Ett regnväder från helvetet bryter lös och termosen blir vår vän den kommande stunden. Tiden går. 30 minuter blir till nästan två timmar. Jag uttalar ett flertal hädelseord och suckar tungt. Min bror å andra sidan ser mer och mer uppgiven ut. Nästan som en samuraj som lidit ett större nederlag och dragit skam över kejsaren och hela riket. Vädret vägrar släppa tag och övergår senare till en kraftigare storm som avtar först morgonen därpå.

Andra dagen kör vi på som vanligt men utan resultat. Vi börjar genast fundera på en förflyttning söderut. Min bror talar om en mindre sträcka där älven delas upp och en mindre kanal bildas. ”Du vet, det finns en grop där med.” Jag förstår genast vilket område han talar om och snabbt därefter sitter vi i bilen på väg till vårt andrahandsval. Vi gör ett kortare stopp på vägen för att testa en äldre plats som tidigare levererat en 10 + fisk åt min bror. Betesvalet är givet. En av mina egna i färgen Bauer II. Min bror kör stenhårt på en välsliten Söderjigg i färgen Gäddan. Några kast senare har min bror en bättre stöt, kraftfull men försiktig. Strax därefter skådar vi båda en större följare efter mitt bete. Ryggbred och misstänksam stannar den upp i några sekunder och drar sig sedan tillbaka. Vi anser båda att vi bör fortsätta nedåt och återkomma senare.

del 2 bauer IIdel 1 orre custom

Färgkod: Bauer II/Orre Custom – RT

Slutdestination. Vi kör stenhårt på gropen. Nu är det omvända förhållanden och vi fiskar uppströms. En del mindre fisk är aktiva och betesfisk finns det gott om i det syrerika vattnet. Gör ett snabbt färgbyte till en Orre Custom då vattnet är avsevärt grumligare på grund av den kraftiga vattentillförseln från huvudfåran. Lägger ett längre kast upp mot ett grundare parti och låter jiggen driva fritt nedström. Gör några mindre lyft. Kalabalik! Fisken går kraftfullt upp mot ytan och skakar kraftigt på skallen. Vänster – höger – vänster och där flög jiggen! Tappar fokus ett par sekunder medans jag försöker lokalisera betet. Ser genast att det är en bättre fisk och pressar den snabbt mot båten. Här har vi mycket att tillämpa om vi granskar hanteringen i staterna. En någorlunda ”standard” utrustning för gädda gör det möjligt att sätta mer press på fisken för att minimera stress och utmattning. Betydligt viktigare under varmare perioder på året. Känner mig stressad när jag inser att den efterlängtade tian på eget bete snart skall landas. Mycket kan gå fel och nerverna är långt ifrån samarbetsvilliga. Får ingen riktig koll på vart krokarna sitter eftersom stingern befinner sig i käften utan bete. Det får bära eller brista. Tar den snabbt med handen och mitt efterlängtade erkännande är ett faktum. Stormen lurar avvaktande efter gårdagens intåg och regnet öser ner. Känner mig nästintill förlorad i händelsens centrum och är förvånansvärt lugn medan min bror brister ut i karnevalstämning.

Processed with VSCOcam with g3 preset

Vacker rygg och iögonfallande ränder. 10740 gram lyder resultatet. Dagen därpå är jag tillbaka på Hornsgatan och njuter av stämningen i butiken

 Period 2. Stela axlar och Speed-Trolling 

Tillbaka vid gropen. Hamrar på ihärdigt under morgonen och vi båda landar en del fisk mellan 4 – 6 kilo på mina egna och Söderjiggen”Värmen tilltar och ankaret har beslutat sig att bli ett med botten. Ett ankare fattigare beger vi oss mot folktäta områden för att införskaffa ett nytt. Under tillbakavägen talar vi om att byta strategi och testa trolling. Personligen anser jag att trolling kan vara en kul syssla mellan förflyttningar och definitivt inget som lämpar sig för mindre älvpartier, även då det leverat bra under tidigare pass. Jag kan ärligt erkänna att vi egentligen inte vill trolla och känner en smått obehaglig känsla om vi landar bättre fisk med hjälp av denna metod. Trots det!

En Big Wolf Crank från Wolfcreek Lures och en 10 tums Jake från Musky Mania patrullerar längs med branterna och Wolfen blir först att leverera precis efter att vi passerat en grundtopp. Fisken bryter ytan och drar därefter ner mot djupet. Väl vid båten skådar vi en klassisk 8. När jag skall till att landa bestämmer den sig för att stångas med båten och återfår snabbt sin frihet. Vi fortsätter en stund till och förflyttar oss en bit upp. ”Fan vad fort du kör!” Vi ökar farten och spöna viftar snabbare än en dirigent under en uppvisning av nötknäpparen. Tvärstopp! Vi passerar precis ett mindre parti där vi båda vet att det finns en del stock och annat förrädiskt. Min första tanke är botten. när min broders spö bugar djupt. Fisken vägrar att visa sig och går djupt. Fisken pressas upp mot ytan och en dam av större storlek närmar sig lugnt. ”Fan, jag trodde den skulle vara större utbrister min bror som glömt solglasögonen. Skämtar du eller!? Den är stor säger jag med kraftig ton. Över tio utan tvekan. Min bror ser smått chockerad ut när han själv får se hela fisken.

Processed with VSCOcam with c1 presetProcessed with VSCOcam with g3 preset

Strax under 12kg. Stort skägg, stor fisk.

Beslutet lönade sig och jag gratulerar min broder med en värmande kram. Vi avslutar dagen med ankring vid gropen innan mörkret lägger sig. Jag kämpar på medan min bror njuter en stund till. ”Taxen” är tillbaka i ringen. Kör en shallowriggad variant och fokuserar mig på kanterna istället för gropen. Anammar flugfiskarnas Run and Gun” metod och söker snabbt av kanten för att sedan förflytta mig fort. Tempo! Stannar upp en kort stund och låter betet driva fritt nedströms så jag får en bågformation på linan. Ökar farten igen och BAM! Tappar kontakten och kör vidare. Snabbt ska det gå. Går över till en hetsig variant av fly and dive och en större individ följer snabbt med hela vägen till båten och tvekar inte en sekund på ta för sig. Krävande och intensivt men oerhört häftigt! Mitt gamla St. Croix spö sköter uppgiften felfritt och jag kan snabbt och enkelt landa fisken. Hanteringen går snabbt och efter några få bilder simmar hon tillbaka till sin ståndplats.

Under flera års tid har jag använt mig av hullinglösa krokar för att minimera skador och underlätta hanteringen. Valet är dock helt och hållet individuellt. I fråga om hantering anser jag att vi som utövare bör vara medvetna om konsekvenserna av vårt intresse. Det innebär självklart att bemöta utomstående åsikter men även att vara öppen för självkritik. Det positiva och negativa är sällan enhälligt och därav finner vi desto större anledning till driva utvecklingen och branschen framåt. Oavsett negativa påföljder så kan vi sportfiskare stolt hålla ryggen rak när vi som största påverkande grupp bidrar till en världsomfattande förvaltning av världens akvatiska miljöer. Vi sätter stopp för giriga elbolag, vi säkrar och jobbar för starkare bestånd, vi skapar intresse och ger insikt, vi jobbar för en mer gynnsam förvaltning med regler och etiska ståndpunkter. Och mer därtill! Självklart kan man se sportfisket som livskraftigt ur ett samhällsperspektiv med den ekonomiska utdelning som sportfisketurismen genererar. Oavsett hur vi ser det så handlar det inte bara om barndomsminnen och ett passionerat intresse. Effekterna är större och viktigare än så.

Processed with VSCOcam with c1 preset Processed with VSCOcam with f2 preset

Stark och välfylld! Saknade lite längd och landade en bit under nio. Bra avslut på dagen.

Period 3. Season Lures

– S –

S E A S O N    L U R E S

Est. Stockholm – Sweden

 

Under 2013 började jag på allvar att använda mina egna beten fullt ut och snart nog kom det att bli det enda jag tog med mig ut. Det faller sig givetvis ganska självklart att man hårdtestar sina egna kreationer under en längre period för få en regelrätt uppfattning om dess egenskaper och brister. Redan första passet landades en fin 7+ plus fisk och begäret växte allt större. Jag anser mig vara ganska avvaktande som person och framförallt när det gäller mina egna projekt. Har en konstnärlig bakgrund sedan tidig ålder och även där har jag agerat på exakt samma sätt. Få är dem som får se mina projekt och slutförda verk. I grunden handlar det nog mer om att jag distanserar mig själv och ser mer kritisk på utvecklingen snarar än att se det positiva. Dock är det en arbetsprocess jag finner nödvändig och likaså avgörande för att nå ett resultat som jag själv kan se med respektfulla ögon. Avsikten var att försöka skapa något annorlunda och avvikande utan att påverka de avgörande faktorerna som rörelse och balans. Min besatthet för former satte tydliga spår i denna modell som rakt igenom består av arkitektoniska former.

uranium2del 3 trippel

del3motoroil          del3Robatov:OrrePlaner finns på att under kommande tid göra betet tillgängligt för andra. Har funderat länge kring detta och visst är det några fler än jag som har dessa i sin ägo. Antalet är dock begränsat till knappa tvåsiffrigt. Ur ett rent försäljningsperspektiv kanske formen inte är den bäst lämpade då den ”tilltalande och visuella” delen på sätt och vis uteslutits. I slutändan är det inte det ”estetiska” som levererar fisk, men dock tilltalar det en större kundgrupp. I just detta fall handlar det mer om en rå, avskalad och ärlig presentation av ett bete.

del 3 classicProcessed with VSCOcam with f2 preset

Vältuggad i klassisk färg/Vacker fisk under ett pass med rutinerade Robert Martinsson och Adam Orre

Processed with VSCOcam with g3 preset

Erkännandet visar sig igen när min bror skrider till verket och levererar andra storfisken på ”Dachshund-shaden (taxen)”. Stadiga elva kilo huserar fortfarande kvar som en av gropens gamla väktare.

Ses på Hornsgatan!

 

En reaktion på “– Gröna Visioner –

Kommentarer inaktiverade.