Vårens utblomning från Ockelbon.

Från frostiga nätter och tre lager underställ till ”tvättbjörns” bränna och disco i vassarna.

Under mars och april månad har jag legat i med gäddfisket för att försöka ta en 10+ gädda. Började säsongen med en Rügen resa med Claes ”Svartzonker” som kan läsas i ett tidigare inlägg.

På svensk mark började jag med det pelagiska trollingfisket tillsammans med kompisen Marcus, vi gick in stenhårt ett par helger i rad och detta resulterade i ett par granna gäddor. Närmast sträcket hamnade jag med en fager och höggravid fisk på 9,5kg – 104cm. Tog på en klassisk ”papegoja special” i Platypus 19cms.

tjöckisVi gav även spinnfisket i samma region sin beskärda del med timmar utan resultat bortsett från ett knippe missade knuffar och en mindre individ.

När isarna släppt sitt grepp runt skärgårdsvikarna började mitt sug för grunda vikar och långsamt inspunna tailar göra sig till känna. Började med att fiska ett par pass tillsammans med Tobias från Mojoboats och en av satsningarna resulterade i en 8+ tagen på SZtail i färgen Midnightperch.bild (1)

La även ett par pass efter mässan i norra delarna av skärgården. 3 pass med olika polare resulterade i ett gäng roliga dagar. Med Tobias Löfgren hade vi ett rally på 52 gäddor och massor med kontakter som gick om intet i och med snabbvevade bustrar och super aggressiva småttingar.

Ett par dagar senare drog jag med Gustav i hopp och tro om att större fisk glidit in i samma områden som tidigare resulterat i så många mindre. Området vi hade i åtanke levererade föga och vi fick tillämpa en slags ”wake-up” metod på vasskanterna. Metodiskt nötte vi av varenda millimeter av grundviken med Mcmio tailar, Bjerks tailar och rasslande Zam z tailar. Dem stadigt fastsugna bottenkryparna hade inget att säga till om och en efter en steg antalet till 34 fisk med en super fin göshona på ca 4kilo på topp. gös

Zam Z tailarna fick leva igen efter detta pass. Svårt att slå hård-rasslet i dem!

Någon vecka efter sökte jag vägledningen av Henrik och i hans toppkittade Silver Eagle, tillsammans med Lasselano och kollegan Douglas fiskade vi ihop ett knippe grymma fiskar. (Finns att läsas under Henriks flik)  

Slutet av förleken och starten på leken tog vid under påskhelgen.

Jag, Gustav Meisner och Gustav Olsson hade en fyra dagars spinnfisketurné genom hemmavattnet St:Annas skärgård. Den timeade vi olyckligt in mitt i leken och fisket var oerhört svårt, under de fyra dagar vi spenderade i Ockelbon landade vi 76 gäddor med två 7+ gäddor precis över metern samt briljerade Meisner. Med min gamla westins 17cms ”öringskillern” i högsta hugg nöp han två havsöringar i fina storlekar.

image (6)image (9)Havsöring på gäddspinn hör inte till vanligheterna och när denna klippte på var jag beredd på en större gädda. En snabb bild sen tillbaka i friheten!

Kort efter bonusöringen kom ett personbästa för Olsson. Längs med en djupkant nöp en tvärilsk göshanne tag i den sakta sjunkande Big Mcrubbern i Firetiger färgsättningen.

image (8)Nöp igen ordentligt över en Big Mcrubber och vägdes in på 5.9kg. Stiligt!

Under den sista dagen av påskledigheten sökte vi fram ett vad Fränstam kallar ”honoungs hål”. Där satte vi i ankaret och petade upp 21 gäddor nästan enhetligt på Firetiger Bigmcrubber, stenhårda hugg och det som lyfte mest på ögonbrynen var just att fiskarna var olekta.

Processed with VSCOcam with g3 presetEn snittfisk för dagen, ca 4-4,5kg. Höga, feta och tvärsura!

Snopet nog tappade jag dagens toppfisk vid båtkanten på en Glen Grant buster jerk, alltid svårt att säga vad de man tappar/missar/har efter väger men skulle uppskattat den till en utlekt 8kilos.

De beten jag har valt att fokusera på under vårens fisken är framförallt; Buster Jerk, ett klassiskt bete som med sin mångsidighet lurat upp mycket fisk för båten på senare tid. Mcrubber som jag väljer en shallowskruv till för en maximal ”grundplöjning”.
Samt tailar som Bjerkstailen och Zonkertailen som ständigt levererat stor fisk för mig tröga som fartfyllda fiskedagar.

 

Nu blir det till att slipa upp krokarna och ta sig till gymmet för hårdare mothugg och längre kast. Hoppas att efterleksfisket kommer vara givande för både mig och mina medfiskande i Ockelbon… Brännan kan behöva jämnas ut med.

Ha det // Adam

image (5)

 

 

Det här inlägget postades i Allmänt av Adam. Bokmärk permalänken.

Om Adam

Adam jobbar som säljare på Söder Sportfiske. Otroligt driven och tänker på fisket dygnet runt. Gillar alla typer av fiskeformer men spinn- & Jerkfisket efter gädda ligger honom närmast hjärtat. Trots sin ringa ålder (20år!) har han placerat sig bra i tävlingar som 2a plats i St:Anna Pike Open hösten 2010 och där vann han även största fisk klassen. 3e plats i Trexgäddan hösten 2009 och 18e plats på Värtan cup 09. Har redan tagit gädda på 14+, 12+ och borrar över kilot, havsöring i skärgårn 6+. Har även ett gäng exotiska fiskar på samvetet som Tarpon på ca 30 kg, Barracuda på ca 10 kg och Large mouth bass på ca 3 kg. Vi är grymt stolta över att ha Adam ombord.