En utvärdering av min säsong med Söderjiggen 2013

Embryot och iden till Söderjiggen föddes från början i min bil när Nicklas (Södersportfiske) och jag diskuterar och spekulerar om vad som gör ett storgäddbete. Detta när vi är på väg hem från ett fiskepass hösten 2012.

I Februari 2013 bara dagar innan avresedagen till Rügen (som var destination för testfisket av jiggen) dimper det ner ett paket från den skicklige betestillverkaren Ismo (Ismojiggen) med prototyper som ska provfiskas och utvärderas.

Den första Söderjiggen som någonsin använts i skarpt läge!

Jag trodde så hårt och var så övertygad om att äntligen hade jag fått min perfekta storgäddjigg, att jag inte tog med mig något annat bete på detta vinteräventyr än just dessa prototyper.

Som väl var resulterade detta i en serie av fina fiskar och en fantastisk fisk på över 15 kilo som kronan på verket.

Sökandet efter det slutgiltiga, perfekta betet som alltid levererar, pågår förmodligen hos alla oss som fiskar lite mer än den vanlige semesterfiskaren.

Kommer vi att hitta det?

Jag måste skeptiskt svara: – Det blir nog lika lätt som att försöka hitta den perfekta musiken.

Jaha och vilken är det då?, och vem bestämmer det?, och varför? Frågan väcker bara fler frågor.

Om man verkligen vill få en uppfattning måste man ge saker tid och förutsättningar att känna efter vad man själv gillar, vilket som bekant är två bristvaror för dom flesta i vår tid.

– Fungerar den så ska jag bara använda Söderjiggen i mitt fiske hela säsongen, för att se och utvärdera och sedan redovisa fördelar och nackdelar.

Detta var något jag sa från början och som jag också stått fast vid under hela året, detta år som varit mitt livs bästa gäddfiskeår hittills!

18,26 kg, mitt livs fisk!?

När året nu har gått kan jag konstatera att jag fortfarande inte vill ändra på utformningen av jiggen på något sätt.

Den har styrkor, den har svagheter precis som allt annat och vid några tillfällen under året har jag känt mig som en pappa till ett mobbat barn när den inte motsvarat förväntningen hos någon.

Jag är sjukligt intresserad av att fånga stora gäddor och det var till jakten på dessa som jiggen skapades ursprungligen.

När jag blickar tillbaka på året så kan jag tydligt utläsa vissa mönster som här redovisas:

Jag har fått 12st gäddor över den magiska tiokilosgränsen varav 3st vägt över 15kg, helt sjukt!

Trots att jag använt allt från shallowskruv till 50 gramsskallar med goda fångstresultat så har de allra största fångats med: 10st av dessa har fångats när jag använt strl 12/0 Gammakatsu 15 gram och 2st med 20 gramsskalle av samma fabrikat.

(Jag är inte sponsrad av Gamakatsu utan jag skriver fabrikatet för att ni ska veta den faktiska vikten då den varierar väldigt mellan olika fabrikat med samma viktangivelse. Jag använder bara prylar jag valt och gillar själv.

Till dessa skallar och tyngre använde jag riggar av denna typ, och till lättare riggar tycker jag den bukmonterade varianten med spikes fungerar bättre och känns stabilare om man gillar den gång jag strävar efter.

De flesta fiskar har fångats då jiggen gått på djup från mellanvatten ner till ca halvmetern över botten beroende på bottenstruktur och ett par fiskar av dessa har tagit över stora bottendjup men ändå huggit på ca 2-4m djup.

En säsong har gått och det är glädjande att konstatera att jag är långt ifrån ensam om att ha lyckats med att fånga stora gäddor på Söderjiggen under året som gått, kul och stort grattis till alla er!

Den planerade säsongen slutade som den började med flaggan i topp med ytterligare en 15 kilosfisk.

Då jag under året enbart använt Söderjiggen så har jag trots lappande och lagande med Spike it och Mend It och stormtändare totalsabbat 33 st jiggar och hade jag fiskat i vatten med mestadels smågädda hade det garanterat varit ännu fler, jiggar går sönder!

33x 99kr= 3267 kr, dyrt kan tyckas för vissa och med all rätt, det finns betestyper som håller långt mycket bättre för en bråkdel av denna summa men frågan är om de är lika effektiva?

Jag frågade ett par rutinerade fiskekompisar hur dom såg på det?, och fick svaret: -Jag köper levande betesfisk för nånstans mellan 6000- 10 000kr varje år förutom pumpar och filter för att kunna fiska som jag vill så va fan gnäller du för?, det är ingen hobby om det inte kostar pengar och går skiten sönder så är det ju bara ett bevis på att dom funkat och varit intressanta för fisken, eller hur? Den där skitsumman bränner jag bara på lina till trollingrullarna varje år!…

Inget knussel med det svaret inte, även om jag skulle uttrycka mig lite softare själv.

Under den kalla perioden håller den bra trots det känsliga paddelpartiet som är den stora nyckeln till de viktigaste funktionerna och den sävliga gången som iallafall jag söker i en jigg.

Att styva upp detta parti vore katastrof då detta ger en rappare gång och styr upp bakpartiet som i sin tur ger ett helt annat rull i hela betet .( Finns exempel på fabrikat som ändrat tjockleken och fått fel gångeffekt på bekostnad av ökad hållbarhet)

Jag vägrade när detta kom på tal och lösningen blev istället utbytespaddlarna som får ett eget inlägg från mig framöver.

Om jag ska göra min egen sammanfattning av fördelar och nackdelar med Söderjiggen så ser den ut så här:

Fördelar:

  • En stabil och attraktiv gång som de stora verka gilla
  • Lätt att styra, känna och kontrollera under fisket
  • Kastar bra, t o m i motvind
  • Lätt att hålla i samma plan vid inspinning vilket ger lång exponeringstid på samma djup( reagerar snabbt och bra på att bara resa upp spötoppen lite när man tex fiskar nära botten eller nära ytan)
  • Behaglig betesvikt för sin storlek
  • Finns numera i många färger så man enklare kan hitta sin egen favorit
  • Fungerar bra med olika kroktacklingsvarianter och riggar, även till trolling
  • Reservdelpaddel finns numera att tillgå och får väl ses som en fördel

Nackdelar:

  • Handgjord och målad i Sverige gör den dyrare än en del andra jiggar
  • Känslig i sin paddelkonstruktion, så fiskar man efter smågädda bör man nog välja en annan betestyp om man inte är onödigt rik

Det finns säkert fler för och nackdelar men dessa känns som de mest uppenbara .

Har jag saknat något hos jiggen?

Ja, det finns vissa tillfällen då jag önskat att den var lite större samt tillät samma precision i det djupare skikten med tunga skallar. Jag personligen upplever att den dras ut lite och tappar tydlighet med tyngre huvuden.

Då vi har haft roligt och vårt lilla treparts-samarbete fungerat bra under året så säger Nicklas vid ett diskusionstilllfälle gällande jiggen:- Fixa det då om du har lust!?

Så jag tog fram tre olika storlekar på prototyper och valde ut en och skickade ritningen till Ismo som fixade en form och för någon vecka sen fick jag första batchen för test.

Första intrycket var fantastiskt då Ismo fått till det rätta utseendet till skillnad mot mina släta, fula ursprungskreationer.

När jag sen väger den och ser att den väger som beräknat (under 125gram!!!) vill jag bara iväg och fiska direkt.

I normala fall är spinnsäsongen över den här tiden där jag bor pga isläget, men senaste dagarna har jag kunnat mönstra på några kortpass i båten hos kompisar som varit ute och därmed haft möjlighet att testa jiggen.

Detta är också Söderjiggen, fast ca 30cm i totallängd och monterad i käften på en vinterfet och bredryggad gädda.

Testfiske en halvdag på ett trögfiskat och fiskglest vatten på självaste nyårsafton gav ett par fiskar trots mycket experimenterande och testande.

Idag den 1:a Januari 2014 står storfångslistorna på noll igen och jag ser fram emot det kommande året.

Det känns som vad som helst kan hända med den nya 30cm’s varianten på tafsen.

Planen är att ha ett spö med 25cm och ett spö med 30cm då dessa verkligen kompletterar varandra.

Jag behöver inte köpa fler spön då jag kastar 30cm jiggen hur jag vill med mitt Top& tailspö på 3/4- 3oz.

God fortsättning på det nya året och den kommande fiskesäsongen!

Mvh Jonny T