Att påverka gången på sin jigg!?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

För en tid sedan fick jag ett vidarebefordrat mail från Tobias E där han ville ha hjälp att få till en ”bättre gång” på sin Söderjigg Curlytail. Så jag tänkte med detta inlägg dela med mig av mina egna erfarenheter i ämnet. Dessa tips och råd gäller självklart även andra typer av jiggar och fabrikat.

Till skillnad mot hårdbeten som redan har sin fasta form/ förtyngningspunkter och sina givna infästningspunkter i betet, så ställer gummibetena mycket större krav på fiskaren om denne ska lyckas få till den gång man önskar själv, eller som betets upphovsman har tänkt sig.

Jag har under en tid tittat på olika pooldemos på olika beten och slagits av hur lite tid man lagt ner på själva tacklingen av olika gummibeten. Vissa tacklingar ger inte alltid en rättvis bild åt betet som visas alla gånger.

DSC_0377

Jag tar hjälp av en av ett bete (MrClive) som jag fått av Mangeboy, som de flesta känner igen som duktig fiskare/betesbyggare/innovatör. Han vet exakt vad han gör när han sätter dit 3st infästningspunkter på olika avstånd från förtyngningspunkten på det utformade betet och därigenom ger han fiskaren 3 beten i 1, smart!!! Längre ifrån=långsam gång och närmare= snabbare gång.

 

Bild söder ok_2När jag designat Söderjiggarna så utgår jag även från mina egna fiskebehov såklart, och vill då få ut så brett användningsområde av varje modell som det bara är möjligt. Jag vill ha få modeller, men som jag lär känna ordentligt.

Jag använder den främre halvan från Söderjiggen även på Curlytailen  just för att jag redan vet hur jag ska tackla den, och jag vet också hur den delen styr och påverkar betet när jag fiskar med den.

Vilka delar är viktiga då!, och varför? Jo, Söderjiggen har på huvudet ett styrplan som påminner om den integrerade skeden på en Zaltwobbler och hjälper till att hålla jiggen på det djup där jag vill fiska den. Eftersom den strävar att centrera sig själv så blir den lätt att styra när jag höjer eller sänker spötoppen.

Alla beten påverkas av nosdelens motstånd i vattnet, en jigg med rak rygg och styrande undersida tenderar att sträva mer uppåt, speciellt med lättare skallar och på lång lina( om detta är bra eller dåligt bestämmer ni själva utifrån era behov). Söderjiggens tyngd/balanscentrum markeras längs sidan där fjällen slutar. Ni som bygger beten vet att blyets placering utifrån denna linje påverkar gången på betet, och ni andra får bara försöka tro på vad jag säger.DSC_0394Balanscentrum

Sammanfattning: Själva jiggen isig ser ut som den gör och har redan en uttänkt densitet och flytkraft i sig och kommer förhoppningsvis vara likadan när du köper den igen, så den delen kan du inte påverka, om du inte börjar klippa om formen förstås. Men vad du kan påverka är hur du placerar infästningspunkten och vikten utifrån jiggens balanscentrum.

DSC_0351

Alla dessa jiggskallar, även om dom skulle ha exakt samma vikt kommer att ge olika gång på betet, även om du sticker in dom på samma ställe i jiggen! Varför?

DSC_0368

Jo, skaftet på jiggskallen har olika avstånd till beteslåsets infästningspunkt och precis som på Mangeboybetet så ändras förhållandet även här. Det finns inget facit på hur det ska vara, utan bara du kan svara på hur du vill ha det.

DSC_0375

Avståndet från där kroken går in i jiggen till där beteslåset fästs in i öglan kan vi tänka som en pendel, där långt skaft ger en långsam rörelse och ett kort skaft en snabbare rörelse.

DSC_0371

Även insticksdjupet på jiggskallen påverkar stabiliteten i nosen på jiggen då en längre krok blir som en armering av gummit och stabiliserar gången.

DSC_0362

Äntligen, här kommer själva poängen!!!: Så här har jag visat tidigare och så gör jag fortfarande med tex 15 gramsskalle och får då en neutral fin gång. Obs öglans placering i förhållande till linjalen.

DSC_0363

Skulle jag vilja ha mer ”rull” på kroppen så flyttar jag ner samma skalle ett steg, obs öglan i förhållande till linjalen.

DSC_0366

Och vill jag ha ännu mer så fortsätter jag bara lite till, obs öglan… Dessa tre varianter påverkar rörelsemönstret väldigt mycket. Skulle jag ha ett bete av annat fabrikat som rullar och slänger för mycket så flyttar jag bara upp det hela åt andra hållet, eller kanske väljer ett kortare ”skaft” mellan blyet och kroköglan på kroken så blir gången lugnare. Eftersom jiggens tjocklek på paddelpatiet, paddelvinklar och övrig utformning påverkar så mycket så får man prova sig fram på respektive fabrikat till man blir nöjd själv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Förborra” med syl el liknande så går det lättare att trä kroken. Notera även att skallarna som är av 3 olika fabrikat har placerat kulan olika högt i krokvinkeln. Att ha mer bly på skaftet och mindre kula gör även det en liten skillnad.

Jag har sedan dag ett med Söderjiggen använt Gamakatsu 12/0 (mitten på bilden ovanför) i alla förekommande vikter och fortsatt så då jag inte vågat byta. Vill man ha exakt lika gång varje gång, då måste man tackla lika varje gång! Jag har inga synpunkter på vilka fabrikat eller storlekar man väljer bara man vet varför.

Ju tyngre skallar man använder i ett och samma instickshål i jiggen, ju mer hämmas gången tyvärr. Men nu vet ju ni att ett längre skaft och ett lågt placerat bly kan kompensera detta faktum och därmed öka på ”rullet” igen, och det är ju bra att veta.

DSC_0379

 

På curlytailen tacklar jag med hängande krokar för att dessa fälls bakåt i utkastet och gör att tailen inte fastnar i dom(se tidigare inlägg om krokarnas placering och hur dessa påverkar gången) och eftersom jag gillar stora gäddor måste jag få in en sån i inlägget också.

DSC_0340

Senast jag och min kompis Tomas Norman (Teamdalafishing) fiskade tillsammans gav jag honom en färdigriggad Söderjigg Curlytail i julklapp (om han gillar den, så kan han lätt kopiera riggen själv är min tanke)  i färgen Motoroilglitter med 25gramsskalle lågt monterad för skönt rull, och tänkt att användas vid bottennära fiske på ca 6-10m djup runt ett betesfiskstim.

Efter bara en halvtimmes fiskande så sätter denna skönhet tänderna jiggen!!!

DSC_0345

13,120 kg och 120cm, en välförtjänt praktfisk och ännu ett bra exempel på när ett lyckat betesrörelsemönster i händerna på en duktig fiskare faller väl ut.

Är du sugen på att testa Söderjiggen Curlytail så finns den att köpa på Söder Sportfiske eller via  webshop >

Det finns även en pålitlig färdigtillverkad stinger i titan för att rigga din shad med bukhängda krokar länk >

 

God jul och gott nytt fiskeår!

Mvh Jonny Thofeldt