Att fånga stora gäddor och att påverka sin tur!?

För en tid sen satt jag och kollade Livefiske efter abborre med Henrik Sandahl. Och under programmet så hör jag honom säga något om tur i fiske och när han själv insåg att det går att påverka sin egen tur. Jag har tänkt en del på det han sa där. Tur är den skickliges belöning är ett uttryck jag hört och det tycker jag låter fint. Hur blir man skicklig då?, det har jag också tänkt en del ikring för det vore ju kul om man kunde bli. Det är ju en hel del saker som måste klaffa innan man slutligen säkrar sin fångst. Jag har genom åren kommit hem många gånger med stukat självförtroende efter fisketurer av planlöst kastande i hopp om utdelning. När jag inte hunnit sätta mig in i ett vatten och hunnit förbereda mig så får jag inte samma fångstresultat. Dessa turer får man ta som en bra dag på sjön i trevligt sällskap och där man i regel alltid lär sig något om något.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tidig höstfisk väl värd att föreviga med en snabb bild innan återutsättning. 10.12 kg 115cm tagen på en 30cm öringfärgad Söderjigg

Då jag själv fullständigt snöat in på att spinnfiska efter stora gäddor så tänkte jag ta upp några saker som jag tror kan vara till nytta för den som vill påverka sin tur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Vad gör ett storgäddvatten?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den stora gäddan är ju som bekant en glupsk och bekväm varelse med få fiender, så mat i mängder är en förutsättning för god tillväxt. Ha koll på betesfiskarna i de vatten du fiskar, vilka arter och hur dessa lever. Stora gäddor förekommer i alla typer av vatten, små eller stora, strömmande eller stilla, salt eller sött , grunt eller djupt, så länge det bara finns tillräckligt med mat. När man fiskat många timmar i olika typer av vatten så kan man se tydliga mönster som tyder på att de dessutom är goda strateger som antingen följer maten på lämpligt avstånd och djup beroende på bytesart eller ställer så ställer dom sig på platser där maten kommer till dom. Ju mer man fiskar ju tydligare blir dessa platser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bild från en av sommarens expeditioner norröver

Hur hittar man dessa vatten?

Det finns många sätt att hitta dessa, lyssna på andra, leta själv eller ta en tur med en duktig fiske guide, allt beror på hur mycket tid man är beredd att lägga i sitt sökande. Personligen föredrar jag att leta själv för att de flesta storgäddvatten man hör talas om, allt som oftast redan är hårt fiskade och med det ett slitage på beståndet. De flesta av de vatten vi provat som vi hittat genom rena skrönor har senare visat sig vara rena lögnerna när man väl stått där med spöt i handen.

Vilken utrustning?

Ska man fiska stor gädda så ska man ha utrustning som klarar av fiska stor gädda, dvs: kasta de beten man vill använda samt på ett ”lagom” hårt sätt klara av att drilla fisken. Jag försöker tänka utrustningen som en kedja där alla länkar ska hålla lika bra, från krok till spöbutt. Den senaste tiden har jag uteslutande själv använt- varianter av titanstingertackel med VMC 2/0 krok,- 70cm fluorokarbontafs (minimum 1.0mm av bra kvalitet ) -Tracerbraid 0,35mm- in i en Daiwa Lexa PWRL som sitter fast på ett St Croix Top& Tailspö som hjälpt mig att på ett säkert sätt landa ett gäng stora gäddor. Satsa på kvalitet annars kanske oturen kommer på besök. Södersportfiske’s personal har stort kunnande och erfarenhet när det gäller beten och utrustning, så det är bara att be om råd och hjälp.

Beten?

Det finns så otroligt mycket fint att välja på idag så man blir helt snurrig när man ser alla beten på väggarna i butiken, där finns ett favoritbete för alla att hitta och mer lär det bli när flytten av butiken är avklarad. Med dom framgångar jag haft sedan jag fick tillgång till Söderjiggarna så har jag inte använt andra beten än dessa, lite tråkigt tycker säkert någon men jag vill helt enkelt inte använda något annat just nu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tre av årets sötvattensfavoriter: 30cm, curlytail och 25cm- modellen. Jag är så otroligt tacksam för att jag fick chansen att vara med och ta fram Söderjiggen då jag i dessa fått mina egna personliga favoriter för fiske efter stor gädda. Beroende på tackling så täcker den i stort sätt alla mina behov. Jiggen längst ner på bilden( vit/ grön) levererade denna gädda för en tid sedan.

bild 2

13,28 kg 120cm och bara nån vecka senare var det dags igen på samma exemplar av jigg

bild 1

12,64kg och 124,5cm (snabba bilder blir inte alltid snygga bilder)

Genom att noga planera sitt fiske och fokusera på strategiska platser och strukturer som man vet håller mycket betesfisk så ökar möjligheterna till ett gott resultat. Ju mer detaljkunskap om hur väder,vind, temp och vattenmiljö påverkar gädda och betesfisk under året, ju större träffsäkerhet kan man uppnå i sitt fiske.

Så med andra ord så tror jag att tur kräver både arbete och engagemang och så länge man försöker utifrån egna förutsättningar och ställer realistiska krav och inte stressar på sig själv så slår den till förr eller senare.

Vi är gäster i storgäddans rike så därför bör vi behandla henne så respektfullt som vi bara kan!

Allt gott!

Mvh Jonny T