I lärjungens tecken.

Hej!

 Under dem senaste veckorna har gäddorna i sjö och skärgård lekt. Jag har då siktat in mig för att lära mig nå de abborrartade arterna i våra vatten.

Först på tur stod Abborren; den turen spenderades med Tobias Fränstam och med hjälp av hans Tracker V-14 jagade vi abborrarna med cranks och jigg. Vi använde oss främst med 4″ och 3″ relax och DOA shadtails försedda med 20-25grams skallar. Dessa släpades över bottnen med sporadiska lyft. Metoden var hyffsat enkel att utöva, problemet uppstod i att lokalisera fisken. Tobbe var ute ett par pass innan och letade upp ett par ordentliga ”hounungs hål” som vi la vår mesta tid på. Först upp var ett knippe smågäddor i varierande storlekar, valt att referera till dessa som ”Mikes” efter Westins senaste betestillskott. 😉 dimmed pike

En ”mike” och en snittborre för turen. Klassisk Basspose.

bassgripin

 Bass-style. Två fina runt 8 hekto tagna på Doa och Relax jigg.

Vi lyckas jaga upp ett knippe finare abborrar men vinden är utebliven och med det även dem större exemplaren. Som ett tecken från gudarna kommer en bris sakta över sjön och når oss med ett lätt krusande på ytan. Det var allt som krävdes för Tobbe att smacka upp en fin abborre på 1200 gram!

perchstrike!

Med ett 7″ ”basspö” fiskar man effektivare längs med bottnen och frivatten än med ett toppigt jiggspö som till hösten dominerar ut alla andra metoder. 

En lärdomsfull tur inom abborrfiskets tekniker; då jag aldrig riktat fisket efter abborre så här tidigt på året. Har ett knippe vatten i närområdet som kommer att testas i jakten på regg-abborren!

Näst på tur stod Gösen; starkt släktad till abborren är denna jägare en art jag bara sökt med flötmete tidigare. Under gäddpass i älv och skärgård kommer man lätt i kontakt med gösar men bifångster är svårt att tillräkna meriterna.

Har länge haft ögonen på det pelagiska vertikalfisket och ett par turer har det blivit med. Nu kände jag att det var dags att försöka förstå mig på metodens basis. Begav mig ut med Daniel som är vår säljare på Fairpoint, första alternativet på vatten stormade ordentligt, efter ett par timmars rekognosering hittade vi ett lämpligt vatten med hjälp av Abu-Garcias Håkan Fransson expertis. Vi söker fisken vid solsidor där den stränga kalla nordan vinden inte kylt ordentligt. Efter ett mindre antal smågäddor och en snabbt återutsatt 4 kilos till Daniel är det min tur att få spänna upp Westin 3776an! En grann hona på 5.3kilo blev min största gös på riktad metod! gooz

Då Daniel säljer för Westin är Twinteez första valet. Dem större fiskarna föll för höstnyheterna i serien. Gummit i Twinteez är mycket hållbart och tål många smågäddor.

Till det pelagiska vertikalfisket använder Daniel sig av både nya Powerlux spöt samt 3776 serien, dessa sadlade med T3 Ballistic från Daiwa och bästsäljaren Revo MGX av Abu-Garcia. Superkombos! Jag köpte mig en MGX inför den här turen då jag har på känn att det inte är sista gången jag jagar gös med ekolod och jigg!

imageEtt mothugg av rang är vad som krävs för att sätta gösen på plats. Liten som stor, Danne visar vägen!

Efter att ha försökt truga upp ett par större fiskar som gång på gång väljer att stiga för att sedan vika av och sura tar vi beslutet att åka in mot ramp och bilens värme. Väl hemma sitter jag och tänker på hur fantastiska dessa ”bassbåtar” är för ändamålet och hur jag enklast får min Ockelbo riggad för vertikalfiske… Oerhört beroendeframkallande metod!

Tack till Tobias Fränstam och Daniel Nilsson för att ni delar med er av information och kännedom inom ämnena!

Näst på tur står efterleksfisket efter gäddan i skärgården. Även Trexgäddan lurar runt hörnet och känner på mig att i år kan det bli riktigt intressant! Hoppas läsningen var givande!

Ha det gott!

Det här inlägget postades i Allmänt av Adam. Bokmärk permalänken.

Om Adam

Adam jobbar som säljare på Söder Sportfiske. Otroligt driven och tänker på fisket dygnet runt. Gillar alla typer av fiskeformer men spinn- & Jerkfisket efter gädda ligger honom närmast hjärtat. Trots sin ringa ålder (20år!) har han placerat sig bra i tävlingar som 2a plats i St:Anna Pike Open hösten 2010 och där vann han även största fisk klassen. 3e plats i Trexgäddan hösten 2009 och 18e plats på Värtan cup 09. Har redan tagit gädda på 14+, 12+ och borrar över kilot, havsöring i skärgårn 6+. Har även ett gäng exotiska fiskar på samvetet som Tarpon på ca 30 kg, Barracuda på ca 10 kg och Large mouth bass på ca 3 kg. Vi är grymt stolta över att ha Adam ombord.

En reaktion på “I lärjungens tecken.

Kommentarer inaktiverade.